Dar asta nu înseamnă că dieta şi activitatea fizică sunt pe picior de egalitate la capitolul importanţă, mai ales când vine vorba de pierderea în greutate, de riscul de îmbolnăvire sau de cât de mult vei trăi. Cercetările arată că ceea ce mănânci reprezintă o situaţie avantajoasă, chiar un atu, comparativ cu cât de mult te mişti.
"Chiar dacă nu faci exerciţii fizice, dacă mănânci foarte bine ai putea ajunge să arăţi la fel de bine ca un sportiv şi să fii o persoană destul de sănătoasă", explică Todd Astorino, om de ştiinţă specializat pe exerciţii de la Universitatea California, San Marcos. Dar dacă dieta ta este una săracă, nicio cantitate de exerciţii fizice nu va reuşi să compenseze asta, adaugă specialistul.
Un nou articol apărut în jurnalul BMJ întăreşte comentariile făcute de Todd Astorino. Credinţa în ideea că exerciţiile fizice pot compensa o dietă săracă (de o proastă calitate din punct de vedere nutriţional) este una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac oamenii atunci când este vorba de sănătatea lor şi de riscul de îmbolnăvire, susţin autorii editorialului din BMJ.
"Ideea că poţi mânca ceea ce îţi place atâta vreme cât faci exerciţii fizice este una înşelătoare şi nu are un argument ştiinţific. Nu poţi să întreci prin alergare o dietă proastă", spune Dr. Aseem Malhotra, cardiolog din Londra şi unul dintre autorii articolului.
Editorialul doctorului Aseem Malhotra atrage atenţia că, în ultimii 30 de ani, statisticile legate de activitatea fizică nu s-au schimbat, chiar dacă ratele legate de obezitate şi diabet au crescut foarte mult. Carbohidraţii rafinaţi şi zaharurile rafinate - nu faptul că facem prea puţine exerciţii fizice - sunt cei mai mari factori care duc la obezitate şi la o sănătate precară, spune cardiologul.
Există chiar mai multe dovezi în favoarea importanţei dietei: un raport recend publicat în jurnalul "Obesity Reviews" arată că exerciţiile fizice regulate în sine (doar activitatea fizică, nu în combinaţie cu schimbările din dietă) rareori duc la o pierdere în greutate semnificativă, iar uneori au ca rezultat creşterea ponderală. Cu alte cuvinte, faci activitate fizică, dar te îngraşi.
Pe de altă parte, numeroase studii au legat îmbunătăţirile pe care le facem în dietă de pierderea ponderală şi de riscuri mai scăzute de deces şi de îmbolnăvire, indiferent de obiceiurile pe care le aveau participanţii în privinţa activităţii fizice.
Acestea fiind spuse, exerciţiile fizice regulate sunt extrem de importante dacă vrei să ai o viaţă sănătoasă şi lungă. Multe studii au arătat că activitatea fizică îţi păzeşte şi îţi protejează inima şi creierul de îmbolnăvire, inclusiv de boala Alzheimer. Exerciţiile fizice îţi protejează încheieturile şi articulaţiile de durere şi de artrită.
Aşadar, la modul ideal, obiectivele tale de sănătate ar trebui să includă o dietă corespunzătoare şi implicarea într-o activitate fizică regulată. Sursa.