Este foarte important ca teraputul sa aibe notiuni consistente despre graviditate, deci doar o pregatire in masaj clasic nu este suficienta si nici niste notiuni anatomice de baza intrucat anatomia femeii gravide se schimba mult in decursul a celor 9 luni. Deasemenea sunt absolut necesare cunostinte despre schimbarile fiziologice care apar la femeia gravida.
Toate aceste notiuni trebuie stiute deoarece primordiala este siguranta fatului.
De toate aceste lucruri ar trebui sa te interesezi inainte de a alege terapeutul sau centrul spa in care vei beneficia de acest masaj.
Sa vorbim si de ceea ce diferentiaza un masaj special pentru gravidute de un masaj clasic. In primul rand si foarte evident este faptul ca starea clientei este diferita. Si aici ne vom referi la pozitionare gravidei pe pat.
Daca se afla in primul trimestru de sarcina trebuie sa se ajunga la un comun acord intre terapeut si gravida in ceea ce priveste pozitia. Daca graviduta prezinta discomfort la nivelul sanilor, ca si o consecinta a modificarilor hormonale poate alege sa stea in decubit lateral, asa cum se intampla incepand cu luna a patra. Deasemenea unii terapeuti nu recomanda masajul in primul trimestru de sarcina deoarece fluxul sanguin sanguin crescut poate cauza ameteli si astfel spori starile de greata specifice primului trimestru.
Este recomandat sa se foloseasca multe accesorii ce fac pozitionare gravidei pe pat cat mai confortabila. Acestea ar trebui sa existe in fiecare camera de masaj si ma refer la rulouri pentru diferite parti ale corpului, perne, extraprosoape, etc. Cand graviduta sta pe patul de masaj cu fata in sus, pozitia ei trebuie sa favorizeze circulatia de intoarcere, cea venoasa si cea limfatica. Care sunt benegiciile masajului pentru gravide?
1. Masajul ajuta la eliminare toxinelor din sistemul limfatic si sanguin, ceea ce duce la diminuarea oboselii si ajuta viitoare mamica sa devina mai energica.
2. Ajutand sistemul circular, masajul ajuta la o descarcare a inimii si ajuta la mentinerea tensiunii sanguine intr-un echilibru (adica nu mai fluctueaza atat de mult) si la o oxigenare mai buna a celulelor si implicit a tesuturilor
3. Se urmareste o diminuare a tensiunii musculare, a crampelor musculare de la nivelul gambelor, a durerilor musculare de la nivelul zonei lombare a coloanenei vertebrale, musculatura aflata intr-o mare tensiune pe aceasta perioada datorita greutatii burtii.
4. Masajul ajuta la mobilizarea acidului lactic din celule care depunandu-se duce la oboseala musculara.
5. Poate ajuta la o mai buna stare mentala avand in vedera ca in operioada de sarcina apar multe schimbari de stare de spirit din cauza schimbarilor hormonale.
6. Masajul contribuie substantial la o mentinere a elasticitatii pielii dar si articulare daca terapeutul recurge si la o serie de manipulari usoare articulare in timpul acestui masaj.
Masajul poate fi facut si in timpul travaliului dar numai de kinetoterapeutul instruit in acest sens (de obicei cei care lucreaza in sectiile de obstretica), sau de viitorul tatic, daca acesta este instruit cu ceva timp inainte sau daca unitatea in care naste mamica permite acest protocol. Dar deja vorbim de o instruire complexa, care presupune o munca in echipa si nu doar ecuatia terapeut- clienta.
Tu cum te-ai mentinut in forma in perioada sarcinii?
Ce este masajul prenatal?
Acest tip de masaj impartaseste in mare parte aceleasi scopuri cu masajul clasic de relaxare - relaxarea musculaturii tensionate, diminuarea durerilor musculare, articulare, imbunatatirea circulatiei sanguine, obtinerea unei stari de bine la nivel fizic si mental. Dar in acelasi timp este ajustat, modificat pentru nevoile clientei si anume pentru conditia ei de femeie gravida.