Interviu cu Dr Gabriel Stefanescu, Ortopedie - Traumatologie, Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, sectia Ortopedie III.
Ce este osteoartrita?
Osteoartrita este rezultatul unor modificari chimice de la nivelul cartilajului care fac ca el sa se distruga intr-un ritm mai rapid decat este produs.
In majoritatea cazurilor, specialistii nu cunosc cauza distrugerii cartilajului (osteoartrita primara). In alte situatii, poate aparea ca rezultat al unei alte afectiuni (osteoartrita secundara).
Care sunt primele simptome?
Daca resimti durere la nivelul soldurilor, genunchilor sau picioarelor si cateodata la nivelul coloanei vertebrale este cazul sa consulti un doctor de specialitate.
De asemenea, cand durerea este mai puternica la sfarsitul zilei sau dupa perioade de activitate; cand simti o rigiditate (care dureaza mai putin de o ora) dupa perioade de inactivitate, cum ar fi dimineata la trezire sau dupa repaus prelungit, sau cand observi o limitare a miscarilor in articulatie este cazul sa iei masuri.
In fazele mai avansate ale bolii vei observa durere la palpare si tumefiere ocazionala, deformari articulare, cracmente articulare (crepitatii), insotite adesea de durere. Mai mult, e bine sa stii ca simptomele osteoartritei pot fi de la minore la severe, in functie de articulatiile afectate.
Ce mai e important de stiut?
De obicei apar mai multe complicatii daca sunt afectate articulatiile care sustin greutatea (cum ar fi soldurile si genunchii), decat daca sunt afectate articulatiile cum ar fi cele de la nivelul degetelor, de exemplu.
Care sunt metodele de tratament si implicit de ameliorare a durerilor?
Este imperios necesar sa va prezentati la medic cand boala ajunge intr-un stadiu moderat sau sever; caci simptomele pot fi tratate cativa ani cu ajutorul unui program adecvat.
Adica prin exercitiu fizic pentru mentinerea mobilitatii articulare, un program de pierdere in greutate in cazul pacientilor obezi, protejarea articulatiilor de leziuni sau traumatisme ce acutizeaza sindromul algic.
Este bine de asemenea, ca pacientii sa foloseasca dispozitivele ortopedice, cum ar fi fesele elastice protectoare, ortezele, atelele sau bastoanele, sa-si schimbe activitatile zilnice pentru a reduce stresul suplimentar la nivel articular, sa efectueze terapii la caldura si la rece, cum ar fi comprese calde sau aplicarea de pungi cu gheata local.
In cazul in care durerea si rigiditatea din osteoartrita nu se amelioreaza sau chiar se agraveaza, medicul trebuie sa va recomande tratamente mai severe cum ar fi: injectiile cu corticosteroizi, injectiile intraarticulare cu acid hialuronic, fizioterapie..
Cum putem preveni aparitia bolii ?
Pentru a preveni aparitia osteoartritei sau progresia acestei afectiuni va recomand anumiti pasi obligatorii: trebuie sa scadeti in greutate (pentru a preveni sau diminua deteriorariile articulare si pentru a scadea tensiunea de la nivelul articulatiei osteoartritice), prevenirea traumatismelor (cu scopul de a scadea riscul de lezare a cartilajului, de exemplu statul pe vine in mod constant, ingenuncheatul sau alte pozitii care pun in tensiune articulatia genunchiului), exercitiul fizic.