Eliminarea unor fluide care apar la nivelul mamelonului cand femeia nu alapteaza poarta numele de galactoree sau secretie mamelonara. Desi sesizarea acestui lucru poate fi ingrijoratoare, aceste semne indica rareori o afectiune grava.
5 mituri despre cancerul mamar, demontate
"Secretia mamelonara poate sa apara spontan sau atunci cand se comprima mamelonul sau sanul. Scurgerile mamelonare pot avea aspect asemanator cu al laptelui sau pot fi transparente, galbene, verzi, maro sau sanguinolente. Consistenta acestora variaza de la vascos la apos. Secretiile pot sa apara la un san sau la ambii sani", a explicat Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie si imagistica medicala.
Cauzele secretiei mamelonare
Principala cauza care determina aparitia acestor secretii anormale in lipsa graviditatii este cresterea nivelului de prolactina in sange. Prolactina este un hormon secretat de glanda hipofiza care are rolul principal de a initia si de a regla activitatea mai multor hormoni.
Cauzele care conduc la cresterea nivelului de prolactina sunt diverse, spun specialistii. "Cele mai frecvente sunt stresul, stimularea areolei mamare, sarcina, alaptatul sau procedurile chirurgicale majore. De asemenea, tumorile de hipofiza, contraceptivele orale, estrogenii, opioidele si antidepresivele pot conduce si ele la dereglarea nivelurilor de prolactina, favorizand astfel aparitia acestor scurgeri anormale", mai spune Dr. Elena Claudia Teodorescu.
Cancerul mamar creste riscul de a dezvolta alta tumoare
Aparitia unei secretii mamelonare cu sange poate fi produsa de o tumora benigna la nivelul canalului de excretie al laptelui, de tip papilom (in 90% din cazuri) si mai rar de formatiuni maligne intraductale sau invazive, subliniaza medicul. Secretiile mamelonare care ridica suspiciuni sunt secretiile mamelonare unilaterale, spontane, sanghinolente sau transparente.
"Afectiunile endocrine de tipul acromegaliei, sindromului Cushing, boala Addison sau hipotiroidismului pot produce si ele secretii mamare. In cazul aparitiei scurgerilor mamare purulente insotite de inrosirea zonei, durere, febra si marirea in volum a sanului si mamelonului poate fi vorba de o mastita acuta, cu sau fara abces mamar", atrage atentia specialista in imagistica mamara.
Cum pot fi tratate secretiile mamelonare
In urma analizelor si investigatiilor, se va determina cauza aparitiei secretiei mamelonare, iar tratamentul se va recomanda in functie de aceasta cauza. De exemplu, in cazul unei secretii excesive de prolactina, se va administra o substanta care va inhiba acest exces.
Secretiile mamelonare sunt rareori cauzate de cancer, dar este posibil ca o secretie sa indice un cancer intraductal si de aceea in cazul in care femeia observa scurgeri anormale la nivel mamar este indicat sa consulte cat mai urgent un medic specialist pentru a determina cauza si pentru a initia tratamentul.
Implanturile mamare si dieta, combinatia fatala: "Aveam sanii unei femei de 90 de ani!"
Printre tratamentele care se aplica in cazul galactoreei se numara indepartarea chirurgicala in cazul unui adenom hipofizar (prolactinom) pentru adenoamele mari asociate cu alte semne clinice; excizia sectoriala (a unei portiuni din san) in cazul unui papilom sau a unui carcinom mamar intraductal; prescrierea de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (care nu contin cortizon), in cazul secretiilor mamare benigne.
Specialistul citat: Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie si imagistica medicala in cadrul Donna Medical Center.
Citeste si: Rata diagnosticului de cancer mamar a crescut in 2014
Cea mai inedita familie din lume: Mama este barbat, iar tatal este insarcinat