Uleiul de ricin este un ulei vegetal, de obicei incolor, dar poate fi găsit și în variante de galben sau chiar negru, utilizat în special la creșterea unghiilor, a sprâncenelor sau a părului. El este plin de vitamina E, acizi grași, minerale și are proprietăți emoliente, pentru care e adăugat în măști de păr și balsamuri. Mai poate fi folosit pentru a trata scalpul iritat, dar și părul gras și cu mătreață, deoarece este anti-inflamator și anti-microbial, menținând în același timp hidratarea.
Pentru păr
Acest ulei este un tratament ieftin pentru cei care vor să adauge strălucire părului, dar în ceea ce privește creșterea lui, nu există suficiente studii de specialitate care să certifice că ar fi eficient. Cu toate acestea, acidul ricinoleic din ulei ajută la hidratarea părului, în timp ce întreține sănătatea și curățenia scalpului. Conform specialiștilor, cel mai bine este să folosești ulei de ricin o dată sau de două ori pe săptămână, masându-ți scalpul cu o cantitate de mărimea unei monede și lăsându-l să acționeze cel puțin 15 minute, dacă nu chiar să dormi cu el, înainte de a-l clăti cu apă din abundență. Pentru un tratament și mai hidratant, întinde uleiul pe toată lungimea firului de păr și a doua zi spală-te cu șampon și dă-te cu balsam.
Orice variantă ai alege, ține cont de faptul că nu se întâmplă minuni peste noapte și că uleiul de ricin trebuie folosit cel puțin trei luni de zile.
Pentru gene și sprâncene
Atâta timp cât ești foarte atentă la cât și cum aplici, poți folosi ulei de ricin și pe gene sau sprâncene, dar nu există nici o garanție științifică cum că acestea ar crește mai repede sau mai dese, dar cu siguranță, în timp, vor deveni mai lungi și mai lucioase. În acest caz, cea mai bună metodă este să freci între două degete o picătură de ulei, pentru a o încălzi puțin, și să masezi apoi de-a lungul firului de păr. De asemenea, mai poți pune o picătură de ulei în rimel, ca să fie mai ușor de aplicat.
Ce este și cum se folosește uleiul de ricin
Uleiul de ricin se regăsește acum în foarte multe produse cosmetice, printre care șampoane, balsamuri, măști de păr și chiar geluri de duș, dar se poate găsi și în formă pură, la plafar.