- Psihologia sportului;
- Imbunatatirea aptitudinilor si corectarea erorilor;
- Reducerea anxietatii si a temerilor;
- Cresterea interactiunii umane - de la intalniri de business la cele personale;
- Cresterea motivarii;
- Cresterea creativitatii;
- Stabilirea si atingerea obiectivelor.
Psihologia sportului
Exercitiul mental este deseori recomandat sportivilor. Am invatat despre vizualizare in timpul in care am facut sport si de aceea recomand aceasta strategie. Imbunatateste performatele cu adevarat cand este combinat cu exercitiul fizic standard. De ce? Din mai multe motive: de exemplu, atletii isi pot extinde zonele de confort la nivel mental, unde nu exista nici o pedeapsa pentru esec. Mai mult decat atat, ei isi pot imagina scenarii care sunt greu de executat la nivel fizic, din cauza lipsei de parteneri de antrenament sau de facilitati si resurse. Poate insemna, de asemenea, si mai mult timp pentru antrenament; chiar daca la nivel fizic a intervenit oboseala, exercitiul continua la nivelul mintii.
Imbunatatirea aptitudinilor si corectarea erorilor
Exercitiul mental poate imbunatati orice aptiudine prin repetitie si tehnici speciale. Se aplica pentru aproape orice, de la activitati fizice, cum ar fi imbunatatirea loviturii la golf, la vorbitul in public. Aceasta nu inseamna neaparat ca poti sta pe canapea in timp ce exersezi mental. Poti sa incorporezi toate acestea in activitatile fizice; de exemplu, daca arunci la cos in spatele curtii iti poti imagina ca joci intr-un mare meci.
Reducerea anxietatii si a temerilor
In ceea ce priveste problema anxiatatii, recomand autoexpunerea la frica in doze mici si sigure. Astfel, vei deveni imuna. O alta solutie este expunerea mentala, care este mult mai sigura, pentru ca ai posibilitatea sa te opresti oricand. Acest lucru se aplica si la nivelul abilitatilor, de exemplu in cazul anxietatii provocate de activitati in public (discursuri, prezentari etc.). Am auzit cu totii expresia: “experienta este cel mai bun profesor” si este adevarata. Chiar daca in acest caz este vorba despre o expunere la nivel mental, este totusi experienta. Cand te afli in situatii reale, sistemul tau va recunoaste: “e ok, am mai trecut prin asta”.
Relationarea
In cazul oricarei interactiuni umane, de la intalniri, la cererea unei mariri de salariu sau la o prezentare, vom putea beneficia de pe urma tehnicii vizualizarii.
Cresterea motivarii
Conform lucrarii “In cautatea excelentei” de Terry Orlick, multi atleti atribuie succesul vizualizarii zilnice. Astfel, ei se vad ca si castigatorii medaliei de aur cu mult inainte sa o castige cu adevarat. De fapt, aceasta imagine a transformat dorinta lor intr-o pasiune si a ajutat la constientizarea posibilitatii de a castiga.Stabilirea si realizarea scopurilor
Cu cat vizualizezi mai des ca atingi un obiectiv, cu atat esti mai aproape de atingerea lui. Nu este nimic mistic, doar o chestiune de bun simt. De exemplu, mi-am inceput afacerea fara scopuri specifice. Practic vroiam sa castig cativa bani si sa imi ocup timpul si asta a fost exact ceea ce am avut. Cum poti sa obtii ceva daca nici macar nu-ti poti imagina cum ar fi sa ai acel ceva?
Acum, invers, cu cat iti imaginezi mai mult ca ai ceva, cu atat mai mult este posibil sa obtii acel lucru. Fixeaza-ti scopuri clare si vizualizeaza-te ca avand deja aceste lucruri. Gandeste-te la reusitele tale; nu ai folosit acest mijloc, poate fara sa iti dai seama?
Creativitatea
Vizualizarea este eficienta pentru a dezvolta creativitatea si designul. Acesta acopera arii largi, de la inventii la arta. Trebuie sa ai o imagine mentala a unui lucru inainte sa il creezi fizic. Un inventator faimos a spus ca isi imagina toate erorile care ar fi putut aparea la nivelul produsului, astfel ca in momentul executiei, creatia nu avea nici o disfunctie.
Ce fac daca nu pot sa vizualizez?
Multi spun ca nu pot vizualiza nimic. E adevarat ca oamenii sunt diferiti si au aptitudini diferite. In ceea ce priveste invatarea, de exemplu, multi elevi retin daca aud, altii daca privesc, altii daca recurg la practica. De aceea o lectie buna are nevoie de toate aceste parti - un slide-show, un discurs si cateva exercitii.
Toata lumea are simtul vazului. Cum altfel am putea recunoaste un prieten, o masina, casa noastra? Creierul nostru recunoaste obiecte prin comparatia dintre ceea ce vedem si imagini mentale deja create. Asa ca nu te teme, ai un simt vizual si impreuna il putem dezvolta.
Traducere si adaptare dupa Urban Monk
Semnatarul blogului Urban Monk este antreprenor in domeniul multimedia si specialist in psihologie si life coaching. Prin sfaturile lui incearca sa faca o diferenta in viata oamenilor, propunand strategii de dezvoltare personala. Posturile lui, de fiecare data explicite si motivatoare, au la baza psihologia moderna si spiritualitatea antica, imbinate cu exemple din experienta personala.