Este o situatie des intalnita in cazul relatiilor de lunga durata, si nu numai. Spuneti ca va iubiti si totusi va instrainati pe zi ce trece mai mult, nu va mai gasiti timp unul pentru celalalt si dati uitarii toate lucrurile frumoase ce v-au format ca si cuplu.
Lipsa de timp = disparitia sentimentelor?
Va vedeti din ce in ce mai rar si nu mai simtiti acea dorinta arzatoare de a petrece timpul impreuna ca la inceput. Psihoterapeutul Jeni Chiriac de la Clinica TerapiaM spune ca acest lucru se poate intampla din varii motive, dar ca nu este obligatoriu sa atraga interpretari de genul „daca se intampla asta, inseamna ca sentimentele dispar".
Sentimentul de a nu mai avea aceeasi nevoie de a-ti petrece timpul impreuna cu partenerul tau poate sa apara ca efect secundar al sentimentului de instrainare sau ca urmare a pierderii intimitatii in cadrul relatiei de cuplu. Este rezultatul unui indelungat proces, nu raspunsul imediat al anumitor frustrari, asteptari neimpartasite si nesatisfacute care pot declansa un comportament evitant. Asadar, toate schimbarile se petrec pas cu pas si este extrem de important ca tu sa nu lasi timpul sa treaca pe langa voi, distantandu-va, fara a face ceva in privinta asta.
Job-ul mai important decat partenerul
Job-ul poate ajunge mai important decat partenerul de viata atunci cand tu nu te mai regasesti in relatia de cuplu, cand satisfactiile personale intra intr-un con de umbra si ai nevoie de mai mult. Unii dintre noi simtim nevoia de a fi admirati, apreciati, valorizati! Se poate intampla sa resimti o acuta nevoie de recunoastere sociala, profesionala ca rezultat al unei imagini de sine nesatisfacatoare si o stima de sine scazuta. In astfel de cazuri se poate intampla ca atentia si recunoasterea ce vin din partea celuilalt sa nu fie suficiente si sa ai nevoie de mai mult. O astfel de persoana va avea nevoie de realizari si de recunoasterea colegilor, sefilor sai.
Parerea psihoterapeutului este ca se poate ca job-ul sa nu devina mai important decat partenerul de viata, ci sa fie doar o impresie a ta, o supozitie nefondata, nascuta din resimtirea unei lipse de atentie din partea celuilalt. Astfel in timp ce unul dintre parteneri are atat o viata intima cat si una socio-profesionala, celalalt (caruia viata socio-profesionala nu ii aduce satisfactii) se poate simti dezavantajat, lasat deoparte, neglijat. El ajunge sa-i reproseze celuilalt acest lucru nascand conflicte, neintelegeri etc.
Arata-i partenerului ca iti doresti o schimbare!
Cel mai avantajos lucru pentru amandoi ar fi sa va canalizati fortele astfel incat monotonia sa nu aiba cum sa se instaleze intre voi. Cu cat interveniti mai din timp, cu atat va cresteti sansele si va usurati „eforturile" de a va mentine relatia vie. Cu ajutorul lui Jeni Chiriac iti oferim o serie de sugestii pentru a mentine mereu flacara pasiunii aprinsa intre voi doi:
1. Faceti dragoste ori de cate ori aveti ocazia, nu stati pe ganduri. Fii pasionala si surprinde-l atunci cand se asteapta mai putin!
2. Nu folositi sexul ca mijloc de santaj sau negociere in relatia de cuplu (poate doar in jocurile erotice, unde totul este permis si regulile le faceti voi). Jucati-va!3. Fii creativa, surprinde-ti partenerul intr-o maniera placuta cat mai des, fa-ti un obicei din asta. Iubiti-va!
4. Fiti voi insiva, incercand sa faceti exact ceea ce va place si nu numai. Experimentati!
5. Nu va grabiti sa ajungeti la final. Orgasmul este important, insa opreste-te pentru o clipa si simte, gusta placerea de a fi cu celalalt, de a-i face placere. Traieste intens!
6. Cu cat esti mai romantica, mai lenta, mai profunda, cu atat dragostea dintre voi va prinde contur din nou. Descoperiti-va unul pe celalalt!
7. Lasa-te purtata de ceea ce simti, fara false prejudecati, fara retineri. Fii tu insati!
8. Prea obosit pentru a mai face ceva? Prea suparata pentru a mai avea chef? Vorbiti despre ce a fost odinioara: primul sarut, prima atingere, prima fantezie pusa in practica. Pe masura ce veti discuta, apetitul va va reveni si va veti trezi unul in bratele celuilalt. Ramaneti deschisi tuturor posibilitatilor!
9. Daca exista prichindei care par ca v-au acaparat viata si nu mai gasiti timp pentru nimic, destindeti-va dupa ce cei mici au adormit, relaxati-va si imbratisati-va mult! Fiti tandri unul cu celalalt!
10. Tineti la intimitatea voastra!
11. Nu lua lucrurile in mod gratuit de parca ti s-ar cuveni, apreciaza-l pe cel de langa tine!
12. Odata cucerit, nu inseamna ca iti apartine. Seduceti-va unul pe celalalt, la fel ca la inceput!
Se mai poate salva o relatie atunci cand a disparut comunicarea?
Comunicarea intr-un cuplu nu dispare niciodata cu adevarat, isi schimba doar registrul, iar voi doi ajungeti la concluzia ca vorbiti limbi straine, ca nu mai reusiti sa fiti intelesi sau sa intelegeti ce se intampla sau ceea ce vrea celalalt sa comunice. Una dintre conditiile unei bune comunicari este ascultarea. Prin urmare, inainte de a te intreba daca stii sa comunici, este indicat sa te intrebi daca stii cu adevarat sa il asculti pe cel din fata ta.
Am ajuns la concluzia ca orice este posibil atata timp cat iti doresti acel lucru cu adevarat. Raspunsurile la orice intrebare se afla chiar in interiorul tau, al partenerului tau, al relatiei dintre voi. Comunicarea cu tot ce implica ea reprezinta baza unei relatii si trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a o pastra vie. Nu-ti fie teama de probleme si nu incerca niciodata sa te minti pe tine insati ca ele nu exista. Incearca sa inveti atat din exemplul pe care ti l-am expus, cel al Dianei si al lui Bogdan, care din cauza deciziei de a pretinde ca problemele dintre ei nu exista au pierdut poate cel mai frumos lucru pe care l-au simtit vreodata – iubirea dintre ei, cat si din spusele psihoterapeutului Jeni Chiriac. Iti propun in final o tema pe baza careia ar trebui sa incerci si tu sa meditezi, asa cum o voi face si eu – "Cate dintre voi chiar il ascultati cu atentie si activ pe celalalt?"