Multi copii ajung sa minta pentru ca le este rusine de ceea ce au facut. Acestora li se pare mai usor sa ascunda adevarul sub o minciuna, doar pentru ca ei cred, ceilalti nu sunt pregatiti sa afle adevarul.
Oricare ar fi motivul, trebuie sa iti inveti copilul sa comunice sincer, fara minciuni. Trebuie sa stii cum sa il incurajezi sa spuna adevarul si sa stii sa construiesti o relatie bazata pe adevar. Cand un parinte afla ca a fost mintit, de regula tinde sa se distanteze de copil, sa isi piarda increderea in el, sa se enerveze si sa stea suparat. Dar, foarte putini parinti isi pun intrebarea: “de ce minte copilul?”.
Ne-am gandit ca acest subiect merita o mai mare atentie si am selectat cateva modalitati prin care poti evita ca cel mic sa ajunga sa te minta, sau daca o face deja, sa stii cum anume sa ii raspunzi si sa il determini sa spuna adevarul si sa aiba incredere in tine.
Incearca sa vezi adevarul din spatele minciunii
Invata sa vezi ce este “sub” minciuna. Daca stai sa analizezi de ce a fost nevoit copilul sa minta, s-ar putea sa iti dai seama ca teoria lui chiar are sens. Asta nu inseamna ca este bine sa continuie sa minta, ci ca are nevoie de o mana de ajutor pentru a iesi dintr-un impas in care a intrat. In timpul in care copilul se chinuie sa “vorbeasca pe limba ta”, trebuie sa inveti si tu sa “comunici pe limba lui”.
Trateaza-ti copilul potrivit varstei lui
Cu totii am fost copii la un moment dat si am avut tendinta sa mintim si sa facem lucruri pe care ulterior sa le regretam. Asadar, n-ar fi o idee rea daca ti-ai derula amintirile si te-ai intoarce in timp la varsta copilului tau, sa iti dai seama de ce reactioneaza si actioneaza folosindu-se de minciuna. Minciuna poate deveni mai serioasa pe masura ce copilul tau inainteaza in varsta. Daca in primii ani de viata minte nevinovat, s-ar putea ca in adolescenta minciuna sa ajunga sa faca parte din viata lui. Ai grija sa nu se intample asta!
Acorda atentie mai multa modului in care actioneaza copilul tau
Putem fi atat de sinceri cat sunt si ceilalti cu noi. Totusi, un copil este mult mai sensibil la modul in care este tratat decat un adult. Incearca sa observi cum raspunde atunci cand este intrebat cum se simte. Daca raspunde simplu cu “bine” sau “sunt bine” cand il intrebi “cum esti, cum a fost ziua ta?”, s-ar putea sa iti ascunda ceva.
Transforma legatura cu copilul tau intr-o prioritate
O legatura puternica il va ajuta sa aiba mai multa incredere in tine si sa fie sincer in orice moment al vietii. Fa-ti timp sa stai cu cel mic, chiar daca vii franta de la birou. Fa un compromis si fii alaturi de copilul tau cat inca nu e prea tarziu.
Ofera-i copilului tau cei 7 ani de acasa
In primii ani de viata ai grija sa il inveti pe cel mic tot ce tine de modul in care trebuie sa actioneze in situatiile neprevazute. Aminteste-i mereu ca minciuna poate sa raneasca pe cineva asa cum nu si-ar putea imagina vreodata. Invata-l sa nu-i fie frica, sa nu judece si sa se gandeasca bine inainte sa actioneze.
Invata-ti copilul sa aprecieze adevarul
Daca nu il inveti tu, altcineva s-ar putea sa o faca, dar nu in cel mai bun mod. Nu este de mirare ca cel mic te minte de vreme ce tu nu ai avut timp sa il inveti ce este bine si ce nu. Invata-ti copilul cat este de simplu sa spui adevarul si cat de mult bine poti face prin asta.
Indrazneste sa fii vulnerabila
Spune-i copilului tau ca ai incredere ca iti va spune doar adevarul. El trebuie sa stie intotdeauna ca ai incredere in el. Cere-ti iertare din cand in cand daca este nevoie, si un parinte poate gresi. Ia totul ca pe o calatorie in care ati plecat amandoi.
Invata sa asculti
Vezi caror lucruri trebuie sa le dai importanta cu adevarat. Se intampla ca uneori sa nu iti vina cuvintele potrivite, iar in alte cazuri sa iti fie mai ok sa minti si sa treci mai departe cu speranta ca nu se va intampla nimic rau. Cand copilul tau iti spune ceva, chiar daca se ascunde in spatele unei minciuni, un sambure de adevar tot exista, incearca sa il gasesti.
Citeste si:
Cum iti alegi medicul de familie - Cele mai importante criterii
Numerologia familiei: Ce spune marimea familiei tale despre tine