Ramona era la inceputul carierei sale si cu toate astea avea deja o persoana in supraveghere – pe Mihaela. Cel mai dificil moment i s-a parut atunci cand a aflat ca superiorul sau se gandea serios sa o dea afara pe aceasta.
1. Analizeaza situatia cu obiectivitate si pune in balanta argumentele pro si contra
E drept ca Mihaela avusese multe probleme de sanatate si ca era in acelasi timp o personalitate destul de puternica si directa. Cu toate astea, avea o putere de convingere destul de mare asupra oamenilor si creativitatea ei nu de putine ori iesea in evidenta.
Cu siguranta in echipa aducea multe plusuri – de la atentia pentru detalii in pregatirea unui eveniment, la impresia pozitiva pe care intotdeauna o lasa clientilor. Ramona si-a dat seama ca Mihaela putea sa dea mult mai mult si ca avea nevoie de mai multe ocazii de a o demonstra.
2. Pastreaza confidentialitatea
Era foarte greu sa spuna cuiva ceea ce aflase despre concediere. Si chiar daca i-ar fi spus Mihaelei, nu ar fi facut decat sa sporeasca tensiunea si sa genereze sentimente negative intre ea si superior. Pentru ca discretia era absolut necesara, a preferat sa incerce sa scoata la iveala partile bune ale colegei ei, stiind clar ca lipsa lor afecta decizia sefului. Prin urmare, a dat startul unui proiect pe directia de activitate a colegei si impreuna au pus la cale o strategie de promovare a serviciilor companiei care pana atunci nu fusese facuta in firma.
Nu mica i-a fost mirarea cand a vazut cate idei bune si cu ce energie s-a implicat Mihaela intr-un proiect gandit sa fie "al ei"! Rezultatele nu au intarziat sa apara!3. Acorda votul de incredere
La primele semne pozitive, Ramona s-a gandit sa stabileasca deja o mica intalnire de prezentare cu superiorul. A scos in evidenta ideile bune care au venit de la colega sa, rapiditatea, entuziasmul ei si a lasat-o chiar pe aceasta sa descrie materialele nou-concepute si primele feedback-uri de la intalnirile cu clientii. Puterea de convingere a colegei a spus totul!
Iata totusi si alte aspecte la care trebuie sa fii atenta atunci cand decizii sa intervii in acest tip de situatie:
1. Asigura-te ca si colega/colegul isi doreste sa ramana in companie (nu salva pe cineva care nu doreste sa fie salvat!).
2. Asigura-te ca este persoana pentru care merita sa iti asumi riscuri si sa intervii.
3. Verifica motivul concedierii.
4. Vezi cat de intemeiat este acest motiv si ce anume exista in realitate pentru a-l contrabalansa (nu poti sustine pe cineva care nu are sanse sa aduca rezultate!).
5. Asiguta-te ca stii cat timp ai la dispozitie pana la concediere.
6. Numai daca nu poti influenta indirect performanta, comunica celui in cauza faptul ca urmeaza sa fie concediat (ex. daca intarzie frecvent, mai intai arata-i cat e de importanta punctualitatea, care e efectul intarzierilor asupra rezultatelor si care ar fi riscul sa continue acelasi comportament vazut negativ de catre superiori. Daca nu intelege, ii poti comunica in ultima instanta ceea ce ai aflat despre concediere).
7. Nu uita ca nu depinde doar de tine si nu depasi limita in a interveni!
8. Daca nu poti interveni nicicum, gandeste-te la metode de a-i acorda suport atunci cand va ramane fara loc de munca.
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro