1. Efectul Rumpelstiltskin
Din teama, rusine, autoaparare sau din alte motive se prea poate ca prima reactie fata de o greseala sa fie una de negare: "Nu s-a intamplat nimic, nu e mare lucru".
Efectul este acelasi ca in cazul veveritei: ea crede ca daca si-a ascuns ochii dupa o creanga si nu te mai vede, nici tu nu o mai vezi pe ea. In realitate, toti vor percepe incercarea ta de a te ascunde. Vor gasi acest gest cel putin hilar, daca nu chiar suparator, iar imaginea ta in fata lor va avea cu siguranta de suferit.
Sinceritatea si transparenta este mult mai apreciata. In plus, faptul ca tu insati admiti ca s-a intamplat greseala, face ca gravitatea ei sa scada. Exact ca in basmul fratilor Grimm, cand rostirea numelui lui Rumpelstiltskin face ca blestemul sa dispara.
Mesajul cheie in aceasta etapa este: "da, constientizez eu insami ce s-a intamplat"
2. Asumarea responsabilitatii
Mai mult decat a admite ca incidentul a avut loc, maturitatea cu care iti identifici partea de vina iti poate aduce din partea celorlalti intelegerea, suportul si respectul.
Exista trei modalitati de a reactiona in aceasta faza:
- chiar daca recunosti ce s-a intamplat, arunci pisica in curtea vecinului: "Nu a fost vina mea!". Daca totusi a fost vina ta, reactia celorlalti va fi cu atat mai dura si te vor coplesi cu dovezi si contraargumente;
- iti asumi vina in totalitate. Daca iti torni toata cenusa in cap, vei fi privit ca o persoana slaba de inger, influentabila si resemnata. Pentru a nu mai gresi si alta data, ceilalti nu te vor mai implica in alte activitati mai mult sau mai putin riscante.
- iti asumi partial vina, atat cat ai fost direct responsabil de greseala respectiva.
Mesajul cheie in aceasta etapa este: "Partea mea de vina a fost intr-adevar ca..."3. Depasirea patratelului
Mai mult decat a recunoaste fara exagerare responsabilitatea, este necesara si apreciata atitudinea proactiva in solutionarea problemei. Oamenii care nu se sperie de situatiile dificile si care vin cu propuneri clare si practice sunt vazuti ca persoane pe care te poti baza si care ajung intr-un final la rezultat.
Mesajul cheie in aceasta etapa este: "Voi face tot ceea ce imi sta in putinta pentru a imbunatati situatia, iar in acest sens propun urmatoarele variante de actiune:.."
4. Transforma greseala intr-o lectie de viata
Inchide oricare capitol de acest gen, asigurandu-te ca te-ai repozitionat ca imagine in fata ta si a colegilor. Extrage-ti invatamintele si comunica scurt cu superiorul sau cu alte persoane importante concluziile tale: ce s-a intamplat, de ce, cum s-a rezolvat in final si care este lectia de viata. Aceasta concluzionare dovedeste maturitate prin faptul ca experienta nu a fost lasata la intamplare si nu a generat frustrari, ci a fost inteleasa si a adus un plus de valoare in experienta ta profesionala.
Mesajul cheie in aceasta etapa este: "Imi dau seama de ceea ce s-a intamplat, iar lectia de viata pentru viitor este...".
A-ti asuma greselile este primul pas in a merge mai departe. Ele ne ofera o scoala buna si ne dezvolta potentialul de a face fata provocarilor si de a reactiona pe masura. Succes!
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322
www.perspectivegroup.ro