Cum functioneaza Safernet.ro
Orice persoana care sesizeaza o posibila implicare a copiilor in materiale pornografice pe internet are posibilitatea de a raporta, trimitand un email la adresa [email protected] sau completand formularul online de pe www.safernet.ro. Operatorii hotline-ului vor analiza si clasifica raportarea potrivit metodologiei interne de lucru si dupa efectuarea in cel mai scurt timp a demersurilor proprii, transmit cazul in atentia institutiei publice abilitate pentru investigare si solutionare.
"Stiu si sunt in siguranta!''
In data de 25 Mai, marcand Ziua Internationala a Copiilor Disparuti, Focus a dat startul campaniei "Stiu si sunt in siguranta!" prin evenimente desfasurate in gradinite din Bucuresti, care au informat peste 5000 de parinti si copii, despre posibilele pericole care pot conduce la o disparitie si cum pot acestia sa reactioneze atunci cand se confrunta direct cu ea.
Echipa Centrului Focus, impreuna cu ofiterii de politie ai Institutului pentru Prevenire si Psihosociologie din cadrul Inspectoratului General al Politiei au oferit parintilor un kit de prevenire a disparitiilor si a navigarii in siguranta pe internet a celor mici precum si sfaturi privind o vara in siguranta impreuna cu copiii.
Focus va recomanda sa alocati doua minute pentru siguranta copiilor in perioada estivala, trecand in revista urmatoarele sfaturi:
-Discutati din nou cu copiii dumnevoastra regulile cu privire la ce au voie sa faca si ce sa nu faca in zona/cartierul in care locuiesc, in cazul in care nu sunteti prezent, in special in ceea ce priveste vizitele in casele altor persoane.
1.Asigurati-va ca stiu sa isi spuna numele complet, adresa si numarul de telefon.
2.Asigurati-va ca stiu sa foloseasca telefonul.
3.Asigurati-va ca stiu ce sa faca in caz de urgenta si ca stiu sa va gaseasca folosind telefonul mobil.
4.Este indicat ca cel mic sa poata suna/merge la un vecin de incredere in cazul in care ii este frica, se simte amenintat sau are o urgenta.
-Invatati copilul sa tina usa casei inchisa, sa nu o deschida sau sa vorbeasca cu necunoscuti care suna la usa, in timp ce sunt singuri acasa.
1.In cazul in care ati rugat o cunostinta sa treaca sa verifice copilul, asigurati-va ca acesta se simte in siguranta cu persoana respectiva.
2.Asigurati-va ca nu va spune nici unei persoane care suna la telefon ca este singur acasa.
-Nu va lasati copiii nesupravegheati la Mall-uri, cinematografe, parcuri de distractie, spatii de joaca sau parcuri - acestea nu sunt locuri in care copii dumneavoastra sunt in siguranta.
1.Asigurati-va ca exista un adult responsabil ce supravegheaza copiii dumneavoastra cand sunt in locuri publice si zone departate de casa.
-Stabiliti impreuna cu copilul in conditii are voie sa urce in masini cu alte persoane, cunoscute sau nu.
-Invatati copiii sa nu se apropie atunci cand sunt singuri de lacuri, rauri, canale, piscine sau orice alta sursa de apa.
-Cum vara ziua este mai lunga, asigurati-va ca va vor anunta daca intarzie acasa si in cazul in care ii lasati sa se joace pe intuneric sa nu se indeparteze de casa.
-Alegeti-va bonele cu grija. Cereti in prealabil referinte de la prieteni, membrii ai familiei, vecini de incredere. Observati cum interactioneaza si comunica cu copilul si intrebati-va copilul ce parere are despre bona.
-Verificati taberele de vacanta sau alte programe de vara inainte de a va inscrie copilul. Asigurati-va ca un adult ii va insoti permanent si informati-va cu privire la activitatile si excursiile pe care le vor face.
-In cazul altor activitati/centre in care doriti sa va inscrieti copilul, interesati-va daca sunt acreditate, daca verifica cazierul adultilor ce se ocupa de copii - angajati sau voluntari si daca permit accesul fara restrictii al parintilor si ingrijitorilor copiilor in perimetrul lor. Observati personalul si vizitati neanuntati centrul respectiv.
-Ascultati ceea ce va spun copiii si comunicati cat mai mult cu ei. Copiii sunt cei care va vor spune daca totul este in regula sau nu. Invatati copiii sa recunoasca situatiile periculoase sau deranjante si repetati cu ei modalitati de iesire din astfel de situatii. Trebuie sa stie ca pot spune daca ceva/cineva le provoaca frica, confuzie, deruta sau jena.
Atunci cand sunteti in vacanta impreuna cu copilul, nu uitati:
-Nu lasati copilul sa se joace nesupravegheat mai ales in zonele aglomerate.
-Invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca.
-Nu-l trimiteti singur la cumparaturi mai ales in locuri pe care nu le cunoaste.
-Asigurati-va ca stie numele, adresa, numarul de telefon al parintilor si numele hotelului in care sta.
-Invatati-l ca, in cazul in care se pierde, nu trebuie sa incerce singur sa-si caute parintii.
-Daca s-a pierdut, invatati-l sa apeleze la un politist, salvamar, o vanzatoare sau un adult insotit de un copil.
-In caz de disparitie sunati imediat la Politie 112 si FOCUS 116 000.
-Invatati-l sa spuna cuiva in care are incredere daca se simte speriat sau amenintat.
-Asigurati-va ca va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, ii cer sa-l insoteasca.
-Invatati-l ca exista intotdeauna cineva care il poate ajuta.