Tipurile de ghivece si cateva detalii despre ele
“Ghivecele cele mai des intalnite pentru plantele de apartament si gradina sunt cele confectionate din plastic si lut. Fiecare dintre aceste doua tipuri prezinta avantaje si dezavantaje. Mai rar intalnite sunt ghivecele din lemn.
Cele din lut sunt recomandate, datorita aerisirii radacinilor, argila din care sunt confectionate fiind pe placul plantelor, in comparatie cu plasticul. Dezavantajul lor consta in faptul ca sunt mai grele, mai greu de intretinut datorita microorganismelor care se dezvolta pe peretii interiori, ghivecele se racesc mai repede si se sparg usor.
Cele din plastic sunt mai usoare, mai ieftine, mai usor de intretinut. Le lipseste insa porozitatea, retin apa in exces si pot duce la putrezirea radacinilor.
Ambele tipuri de ghivece se gasesc in multe forme si culori. Alegerea lor se face in functie de specia cultivate”, spune domnul Rosulescu Bogdan.
De ce sa nu folosim ghivece de lemn
Rar mai vad ghivece de lemn, intalneam multe cand eram mica pe scara blocului cand cate o vecina isi mai scotea ficusul si facea curatenie generala in casa. “Cele din lemn putin intalnite, datorita faptului ca se degradeaza in timp sub actiunea apei. Udand planta, apa se infiltreaza in lemn, acesta ramane umed, reprezinta mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor daunatoare plantelor, cel mai des aparand mucegaiul. Imprima un miros urat, planta are de suferit si in final o pierdem”, spune domnul Rosulescu Bogdan.
Florile si tipurile de ghivece pe care le prefera
L-am rugat pe domnul Rosulescu Bogdan sa faca o mica lista cu principalele plante, pe care le are mai toata lumea in casa si ghivecele pe care le prefera.
Muscatele curgatoare ( Pelargonium peltatum ), tot mai des intalnite la noi in ultimii ani..se recomanda ghivece agatatoare sau jardinierele, pentru a oferi plantei un aspect cat mai placut.
Dracaena prefera ghivecele cu diametru mare si inaltime mica, in functie de marimea plantelor. Mare grija la transplantare si alegerea ghiveciului, sa fie cu doua marimi peste vechiul ghiveci din care transplantam. Planta creste, ghiveciul ramane mic, radacinile nu se dezvolta normal si stabilitatea nu este asigurata pentru ca plantele sa nu aiba de suferit. Se pot folosi ghivece din plastic sau lut.
Pheonix - cel mai cunoscut palmier de la noi din tara, cultivat in apartamente, iar vara fiind scos afara pe terase sau in gradini. Poate fi cultivat in ghivece din plastic, lemn sau lut, atentie sporita la marimea ghiveciului, transplantarea facandu-se in concordanta cu cresterea plantei.
Petunia care se gaseste intr-o multitudine de culori si este printre cele mai iubite flori. Rasadurile se planteaza in ghivece de diferite forme, marimi si culori. Poti opta pentru ghivece de dimensiuni mici, in care vom avea o singura planta sau ghivece mai mari sau jardinière, unde putem combina plante cu flori divers colorate. Se recomanda atat ghivece rotunde, nu foarte inalte cat si jardinierele.
Trandafirii pitici ( Minirosa ) pot decora spatiile exterioare, gradini sau terase, in ghivece de dimensiuni diferite. Poti planta solitar sau mai multe plante intr-un ghiveci sau jardiniera. Atentie sporita pe timpul iernii, ghivecele sau jardinierele cu plante trebuie protejate impotriva inghetului.
In speranta ca sfaturile specialistului nostru te-au ajutat, te asteptam si pe forum sa discutam acolo mai multe.