Despre iubire, poetii tuturor timpurilor nu se mai satura sa scrie. Imnuri nesfarsite, de sute de cuvinte, nu inseamna nimic pentru biologii care descriu fenomenul indragostirii in termeni hormonali.
Hormonul care iti face inima s-o ia la galop cand iti vezi iubitul este adrenalina. Creierul trimite semnale de la glanda suprarenala, care secreta hormoni, cum ar fi adrenalina, epinefrina si norepinefrina. Ei circula prin sange si determina inima sa bata mai repede si mai puternic.
5 moduri prin care iti dai seama ca esti dependent de sex
De asemenea, este probabil ca noradrenalina, un hormon de stres care guverneaza atentia si reactiile de raspuns, sa te faca sa simti ca ti se inmoaie genunchii.
In corpul persoanelor care au declarat ca se simt „indragostite nebuneste” a fost gasita dopamina. Dopamina si noradrenalina sunt strans legate. Dopamina face ca atentia sa fie concentrata si sa fie insotita de stari de pofta, euforie, energie si motivatie, ca atunci cand urmeaza sa primesti cel mai mare premiu din viata ta.
Un alt hormon ce prezinta o probabilitate mare de a fi prezent este serotonina, aceasta deoarece scaderea nivelului ei duce la gandire obsesiva. Mai este prezent cortizolul, hormonul care se elibereaza in situatii de stres.