El imi cumpara mie, eu ii cumpar lui!
Adriana, in varsta de 36 de ani si Marius, in varsta de 37 de ani, sustin ca o solutie eficienta in ceea ce priveste gestionarea banilor in cuplu este ca fiecare dintre cei doi parteneri sa aiba grija de celalalt.
"Eu castig mai putin si am senzatia ca nu imi permit sa ma duc sa cheltui din banii lui pentru a-mi cumpara eu tot soiul de cosmetice sau haine. Cu toate acestea, el sesizeaza de fiecare data si imi cumpara tot ce am nevoie sau ma scoate la cumparaturi la sfarsit de saptamana. El, in schimb, nu se da in vant dupa a da bani pe mancare la restaurant, asa ca daca iesim, platesc eu. Astfel, nu avem discutii in ce priveste finantele. Nu exista pentru noi banii lui si banii mei, in ciuda faptului ca exista diferente considerabile intre venituri.", spune Adriana.
Suntem unul si acelasi
Alina, in varsta de 30 de ani si Cristi, in varsta de 35 de ani, sunt casatoriti de 10 ani deja si stiu ca varianta cea mai buna este sa pui banii la comun. De ce? Pentru ca altfel se isca discutii.
"De cand ne-am mutat impreuna, banii mei sunt si ai lui si invers. Avem un fond comun, o cutie in care punem banii la inceput de luna. Cand cineva ia bani sa plateasca o factura sau pentru mancare, scrie pe o hartie cat a luat si cati bani mai sunt, ca sa nu ne trezim ca ramanem fara la sfarsitul lunii.", spune Alina.
Eu platesc, ea economiseste!
Daniel si Cristina ne-au dezvaluit ca au imprumutat putin din modul bunicilor de a gestiona veniturile si se descurca de minune. El nu este tocmai genul atent la bani, motiv pentru care Cristina se vede nevoita sa economiseasca. Mai tineti minte cand bunica punea bani la ciorap, fara stirea bunicului, pentru ca mai tarziu sa dea nepotilor bani de buzunar? Ei bine, cei doi au adaptat metoda, astfel incat sa le fie bine pe viitor.
"Eu sunt cam mana-sparta, recunosc. Si nici nu-mi place sa mi se reproseze asta. Muncesc din greu pentru banii astia si vreau sa stiu ca am controlul asupra a cum decid sa ii cheltui. Si de regula ii cheltui pe tot soiul de tampenii. Acesta este motivul pentru care am stabilit ca eu platesc aproape tot in casa, iar ea economiseste, mai ales avand in vedere ca eu castig ceva mai mult. Ea este mai chibzuita, asa ca avem garantia ca la un moment dat, in caz de urgenta, avem si un fond de rezerva. Pana acum a mers ca pe roate. Am avut ceva probleme cu centrala sau cu masina si reparatiile au venit din fondul de economii. Metoda asta pare sa dea roade. Acum, nu stiu daca poate fi aplicata si in cazul altora, ca fiecare se raporteaza altfel la bani.", a concluzionat Daniel.
Facem un document Excel pentru cheltuieli
Andrei si Andreea, ambii in varsta de 24 de ani, sunt casatoriti de un an si au considerat ca este cel mai bine sa tina evidenta bugetului pe calculator.
"O sa radeti, dar intreaga noastra existenta este organizata intr-un document Excel si functioneaza de minune. Am stabilit coloane pentru veniturile care intra lunar in casa, cheltuieli aferente facturilor, alimentelor, dar si economiile pentru vacante si situatii de urgenta. La cheltuieli, insa, totul se imparte in doua coloane, pentru ce platesc eu si ce plateste ea. Intrucat eu castig mai mult, platesc 70% din totalul facturilor pentru utilitati. In ce priveste mancarea, eu platesc aprovizionarea saptamanala, iar ea plateste diversele necesitati zilnice, precum paine, apa minerala sau orice altceva care apare pe parcurs.", dezvaluie Andrei.
Impartim totul la doi!
Camelia si Razvan sunt tineri, au 21, respectiv 23 de ani si sustin ca este important sa imparti totul la doi in cuplu.
Cei doi castiga aproximativ la fel, motiv pentru care le este foarte usor sa acopere fiecare cate o parte egala din cheltuielile aferente facturilor pentru utilitati si nu numai.
"Suntem impreuna de putin timp, motiv pentru care alegem sa nu cumparam bunuri in comun, pentru a nu avea lucruri de impartit in caz ca nu merge intre noi. Facturile si cumparaturile, in schimb, le impartim in mod egal, fiecare dintre noi platind jumatate din suma. Cu toate acestea, nu avem situatii de genul "Eu am platit televizorul, asa ca ne uitam la ce vreau eu sau eu am platit masina, deci poti sa o folosesti doar daca vreau eu." Pur si simplu le vedem ca fiind comune, in ciuda faptului ca pe factura e trecut numele unuia dintre noi. Asa ni se pare normal, sa imparti totul la doi in cuplu, din moment ce amandoi ne bucuram de aceasta relatie si de satisfactiile pe care ni le aduce viata in doi."
Avem conturi separate pentru hobby-uri
B. si L. sunt impreuna de 20 de ani si ne-au rugat sa nu dam numele, din cauza ca au un statut care nu le permite sa se afiseze in public si cu atat mai putin sa dezvaluie ca au preocupari precum jocurile de noroc.
Cine spune ca acestea din urma sunt un viciu care destrama casnicii, nu i-a cunoscut pe cei doi.
"E simplu, mi-a spus de la inceput ca are patima jocurilor de noroc si am zis mersi ca nu e vorba de bautura, droguri sau femei. Ne-am gandit seios la cum vom face relatia sa mearga si am ajuns la concluzia ca un fond lunar destinat jocurilor de noroc, care nu avea sa interfereze cu cheltuielile casei, ar fi ideal. Insa pe masura ce veniturile noastre au crescut, mi-am dat seama ca el adauga tot mai multi bani la fondul respectiv. Prin urmare, l-am transformat in doua fonduri pentru hobby-uri. Astfel, cati bani cheltuie el pe jocuri de noroc, atatia am la dispozitie si eu pentru cumparaturi de lux, echitatie si alte activitati care-mi fac placere. Culmea e ca vazand ca vazand ca arunc banii pe pantofi si blanuri, a inceput sa reduca din investitiile in viciul lui. Recomand aceasta metoda si celor care se confrunta cu alte astfel de probleme. Practic, nu ii dai senzatia ca il tii sub papuc, dar nici nu il lasi sa iti scape din mana.", a declarat B.
Voi cum gestionati banii in cuplu? Care dintre solutiile prezentate mai sust este cea mai eficienta?