Pentru a incepe corect drumul pe care mostenirile il au, ne vom referi in primul si in primul rand la perioada sarcinii. Acea perioada plina de schimbari pentru femei, in care hormonii lor par ca se joaca cu ele, este si prima perioada in care copilul - sau viitorul copil - primeste informatii in legatura cu fiecare emotie pe care tu o simti. "Orice stare pe care o are viitoarea mamica se transmite fatului.", spune Cristina Calarasanu. Psihologul isi continua expunerea, precizand: "este adevarat ca nu constientizam cat de mare si de puternica este legatura care se formeaza intre cei doi in aceste luni ale sarcinii, dar si dupa aceea."
Psihologul Stephan B. Poulter, specializat in dinamica relatiilor familiale si cu peste 25 de ani de activite clinica este autorul cartii "The Mother Factor: How your Mother's Emotional Legacy Impacts Your Life" (n.r. Factorul Matern: Cum iti afecteaza viata mostenirea emotionala a mamei tale). Acesta spune: "Legatura initiala formata la nastere devine fundatia de la care dezvoltarea emotionala, stilul de comunicare si personalitatea evolueaza pana la maturitate. Nicio alta relatie din viata noastra nu are potentialul de a ne modela asa cum o face cea pe care o avem cu mama noastra, si cu cat intelegem mai bine componentele emotionale, cu atat mai mult vom putea beneficia de oportunitatile de dezvoltare personala si dinamica relatiilor."
Psihologul Cristina Calarasanu ne-a explicat faptul ca, din pacate, mostenirea cu care un copil se naste sau mostenirea care ii este transmisa nu poate fi "uitata". Un copil care fie din cauza sarcinii mamei sale, fie din cauza primilor ani de viata si a lectiilor primite de la parinti a devenit un micut anxios se va transforma, fara posibilitati de a-si reveni, intr-un adult anxios.
Mostenirile nu vin numai de la mama si de la tata, ci pot veni de la intreaga familie. Astfel, un baietel poate avea comportamentul energic al bunicului sau matern, sau tendintele spre visare ale bunicii din partea tatalui. Cristina Calarasanu: "Exista o mostenire transgenerationala. Familia poarta de la o generatie la alta tot ceea ce primeste: de la traume si conflicte la calitati, boli si secrete."
De asemenea, in primele luni de viata bebelusii percep orice schimbare a mediului lor drept o schimbare dramatica. Astfel, un bebelus, spune psihologul, poate avea impresia ca a fost parasit daca mama lipseste mai mult de 24 de ore de acasa sau poate fi traumatizat daca familia hotaraste sa se mute intr-o noua casa.
Tot la categoria "Asa nu!" intra si diversele amenintari cu care mamele incearca sa isi sperie copiii, incepand de la mult-uzitatul "Nu mai vorbesc niciodata cu tine!", spus cand mama este suparata si perceput de cel mic ca un factor care ii produce o teama extrema si mergand pana la "Daca nu esti cuminte ma imbolnavesc!" sau "Vrei sa ma omori", fraze care trezesc un sentiment de culpabilitate copilului, precizeaza psihologul.
Adevarul este ca exista si foarte multe aspecte pozitive ale mostenirilor pe care spiritul si personalitatea mamei le lasa copilului. Cristina Calarasanu spune ca o mama ii poate transmite copilului sau incredere, siguranta, dorinte si aspiratii, laolalta cu o multime de alte elemente pozitive pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Astfel, doi parinti extrem de ambitiosi, de increzatori in fortele proprii si intreprinzatori vor darui copilului lor aceleasi calitati pe care le au si ei.
Psihologul Cristina Calarasanu ne traseaza o linie de conduita, pentru a putea fi siguri ca nu le producem celor mici decat efecte pozitive pentru dezvoltarea lor: "Mamicile trebuie sa asculte ce ii comunica celui mic si cum o fac si sa fim atenti la ceea ce simte el atunci cand ii spunem un anumit lucru".
Iar psihologul american Stephan Poulter, la randul sau tatal unui baietel si al unei fetite, spune ca mostenirea pe care o preluam de la parintii nostri, si in special de la mame, este asemenea unui "ghid interior", in jurul caruia se invart toate relatiile pe care le dezvoltam mai tarziu, deveniti adulti, atat in viata de familie, cat si in cea sociala si cea intima.