Weekendul tau a fost putin mai anormal. Prietenilor tai dragi le-a placut mult de tot playlist-ul tau si impreuna ati condus ore intregi, cantand in cor. Mai tarziu la gratar ai fost nominalizat DJ. Pe masura ce petrecerea a evoluat, ai fost un pic mai indrazneata si ai redus facut o selectie a melodiilor. Un prieten dragut de-al unui prieten al unui prieten de-al unui prieten de-al tau ti-a complimentat gustul si astfel ati inceput sa vorbiti despre muzica. Pe parcursul discutiei ati deviat la alte subiecte si astfel ati avut ce vorbi ore intregi.
Stiinta este inca destul de in urma in a intelege puterea muzicii de a crea legaturi sociale. " Pana in zilele noastre, ea nu a atins oamenii atat de tare incat sa ii faca sa inteleaga ca exista o presiune evolutiva extraordinara in ceea ce priveste muzica", a declarat Petr Janata, un psiholog care studiaza muzica si creierul uman la UC Davis. Dar asta nu inseamna ca suntem complet fara raspunsuri. Inca de la sfarsitul anilor '80, cercetatorii au studiat modul in care muzica le afecteaza oamenilor viata sociala.
O serie de studii au folosit sondaje si experimente controlate pentru a confirma ceea ce pare destul de evident. Oamenii isi exprima identitatea prin intermediul muzicii. Intr-un studiu din anul 2007, cercetatorii au folosit straini pentru a se cunoastea in camera de dicutii cu singura precizare, sa invete unul despre celelalt cate ceva.
Dupa analizarea transcrierilor cercetatorii au descoperit ca cel mai frecvent subiect de departe a fost preferintele muzicale. Un alt studiu din 2003 a folosit o serie de experimente pentru a stabili modul in care oamenii se leaga gustul lor in genuri muzicale pentru caracteristicile lor de personalitate. " Exista o multime de conexiuni intre tipul de muzica care va place si personalitatea voastra", a spus Janata.
Alte studii au descoperit ca oamenii fac foarte usor presupuneri cu privire la identitatea altcuiva bazat in mod special pe preferintele lor muzicale. Cateva studii le cereau oamenilor sa descrie aspecte de personalitate ale fanilor de diferite genuri muzicale. Se pare ca exista multe puncte comune de vedere cu privire la stereotipurile de fani ai muzicii. Un studiu a aratat ca multi oameni au descris topul celor 40 de fani deschisi la toate genurile . Intr-un altul, majoritatea subiectilor au fost de acord ca fanii heavy metal au stari proaste. Totusi, un altul a aratat oameni care credeau ca ascultatorii de muzica clasica au mai multe sanse de a se bucura de un pahar de vin in locul unui joint.
Aceste generalitati nu se potrivesc neaparat pentru toate locurile si toate punctele din timp. Intr-un studiu din 1989 cerand femeilor si barbatilorsa voteze potentiale date, fanii de heavy metal au fost cotati destul de favorabili in randul doamnelor( aceasta a fost la urma urmei perioada de glorie a Motley, Crue si Scorpions). Barbatii au optat pentru femei care erau pentru muzica clasica( fara indoiala un semn de clasa si inteligenta). Probabil conteaza si locul: este greu sa iti imaginezi mult teren comun in perceptia unui fac mariachi din Mexic vs. unul din Conneticut.
Oamenii si-au proiectat personalitatea prin intermediul muzicii si fac presupuneri cu privire la personalitatea altor popoare potrivit playlisturilor lor. Dar cum se echivaleaza asta cu prietenia si romantismul? Este rezonabil sa presupunem ca muzica este o prescurtare pentru compatibilitate?
In 2011 un grup de cercetatori au stabilit sa vada exact daca muzica are intradevar de a atrage oameni cu aceleasi valori impreuna. Cercetatorii s-au folosit de perechi de tineri de liceu care au fost repartizati aleatoriu drept colegi de camera la camin pentru aproximativ 1-2 luni. Au pus fiecare tanar sa isi descrie gusturile muzicale si sa completeze un sondaj pentru a-i putea determina valorile. De asemenea, fiecare subiect a fost intrebat cat de mult i-a placut de partenerul de camera, si au fost evaluati sa se afle cat de asemanatoare le sunt propriile valori cu cele ale colegului de camera. Dupa ce le-au fost verificati factorii precum diferenta de varsta si obiectul de studiu, cercetatorii au descoperit ca cei doi au gusturi comune in ceea ce priveste rock-ul, hip-hop-ul si alte genuri occidentale, lucru ce demonstreaza ca cei doi impartaseau valori asemanatoare. ( Studiul a inclus de asemenea genuri cum ar fi K-pop, opera chineza si coloanele sonore de la filme, la care niciunul nu a aratat o afinitate pentru valorile lor).
Astfel de studii ne arata cat de puternici sunt indicatorii care ne arata compatibilitatea gusturilor muzicale, in alegerea prietenilor. Dar nu exista niciun dubiu ca muzica este o forta puternica in vietile multor oameni. Indiferent daca dai muzica la maxim sau doar o canti purtand casti, ori o tii pur si simplu ca ambianta, alegerea ta muzicala s-ar putea sa le " spuna" oamenilor din jurul tau mai mult decat ai putea sa iti dai seama, cu privire la personalitatea ta si valorile pe care le ai. "Cercetatorii inca mai au multe de invatat cu privire la rolul pe care il are muzica in vietile noastre", e de parere Janata. " Este ceva de ce creierul are nevoie si pentru care tot el este dispus sa canalizeze energie, asadar este un fenomen necesar de inteles."
Citeste si:
"Betia de somn": ce este si cum o recunosti
Motivul ingrijorator pentru care nu ar trebui sa exagerezi cu exercitiile fizice