Feminul mai poate sa fie privit si apare evident atunci cand vorbim despre boli specifice femeilor, despre incapacitatea de a avea copii care ne scoate in evidenta atacul la adresa propriei femininati, rationamente tip – ”sunt bolnava pentru ca sunt femeie” pare un rationament important care pune in pericol apartenenta la sexul feminin si, implicit, propria imagine, narcisismul investita in propria feminitate.
Suferinta, indoiala, nemultumirea de a fi femeie aduce de multe ori doua situatii dificile – starea de tensiune proprie, de durere psihologica pe care o persoana o resimte. Cea de-a doua situatie conduce la stari de suferinta a cuplului intrucat aceste stari vor avea implicatii asupra relatiei cu barbatii.
O consecinta este data si de transmiterea la copii a acestei situatii. Nemultumirea de a fi femeie va fi transmisa copilului indiferent daca acesta este fetita sau baiat. Pentru fata mama constituie un model al femininului iar pentru baiat constituie un reper in structurarea unei partenere ulterioare si a tot ceea ce reprezinta femininul.
Activitatea unui grup punea in evidenta existenta a 5 variante: mama (femeia care ingrijeste), vrajitoare (femeia care intuieste viitorul), om de afaceri prins in lumea reala, prostituata (sexualitate), femeia care vindeca (starea de urgenta, de necesitate). Toate acestea sunt unitare intr-o varianta de acceptare a feminitatii si creeaza o stare intrapsihica de cacofonie atunci cand nu este o asemenea stare.