Ce ii motiveaza pe voluntari este dorinta de a simti ca vin in ajutor societatii in care traiesc si faptul ca stiu ca este nevoie de ei. De cele mai multe ori femeile sunt cele fac voluntariat. Au un simt religios mai dezvoltat si sunt mai constiincioase in aceasta privinta. Fundatia Chance for Life se ocupa de lucrul direct cu copiii, dar in tara sunt multe organizatii care s-au dezvoltat in mai multe domenii.
De la Iuliana am aflat ca voluntarii pe care ii are fundatia sunt in mare parte fete. Pentru ca vin din domeniul umanist (litere, psihologie, asistenta sociala) care are legatura cu lucrul direct cu copii. Au avut si baieti voluntari dar mai putini. Voluntarii sunt de toate varstele; sunt doamne care au copii - unele vor sa impartaseasca ceva din experienta lor de mama si copiilor de la centru care provin din familii destramate, iar altele dintre ele se ocupa de stragerea de fonduri. Putem chiar sa spunem ca este un domeniu al feminismului.
Cum poti tu sa devii voluntar?
Trebuie sa te interesezi de organizatii care au nevoie de un astfel de ajutor, cel mai usor este prin intermediul Internetului. In ultimul timp sunt tot mai multe organizatii non-profit pe diverse domenii. Voluntariatul iti da posibilitatea sa schimbi vietile oamenilor, in bine, chiar si pe a ta. Daca vrei sa sustii o cauza si nu ai bani sa donezi, poti sa donezi putin din timpul tau. Voluntariatul nu este neaparat un job zilnic, tu iti faci programul asa cum il vrei. In America sau Marea Britanie este o parte importanta din modul de viata. Multe licee sau universitati le cer elevilor sa aiba un anumit numar de ore de voluntariat.
Cum incepi?
Gandeste-te ce ti s-ar potrivi sau in ce domeniu ti-ar placea sa faci voluntariat. In Romania poti face asta incepand cu lucrul direct cu copiii si terminand cu servicii pentru Crucea Rosie. Spre exemplu daca esti din Bucuresti poti apela la fundatia Chance for Life. Proiectele lor includ sustinere educationala pentru copii, programe de recreatie pentru weekend, petreceri de ziua fiecarui copil, tabere de iarna si de vara. Deci mai tot ce presupune un copil. Au trei proiecte: Speranta pentru azi (acest program vrea sa ofere sansa unor copii si adolescenti infectati cu virusul HIV sa traiasca normal), Bursa Chance for Life (in care 17 copii care provin din familii sarace primesc ajutor in ceea ce priveste educatia lor) si Bursa Vodafone (program ce se desfasoara in Sulina, avand acelasi scop ca si al doilea prezentat). Tu te poti inscrie in oricare dintre aceste trei programe. In general recrutarile de voluntari se fac toamna. Daca urmaresti site-ul lor vei vedea ca fac anunturi constant in ceea ce priveste recrutarile. Iar daca vei face parte din organizatie vei avea traininguri specializate (se desfasoara in weekend) si certificat de voluntar.
In cazul in care nu esti din Bucuresti, la Cluj exista o alta fundatie mai mare, Asociatia pentru relatii comunitare, care contribuie la mobilizarea resurselor financiare locale in beneficiul comunitatii. In acest sens, ARC construieste relatii mai bune intre organizatii non-profit, companii si cetateni, astfel incat sa se sprijine reciproc si sa lucreze impreuna. De aici vei invata ce ii motiveaza pe oameni sa doneze, care este profilul donatorului ONG sau daca femeile sunt mai generoase decat barbatii.
Voluntariatul ii ajuta pe oameni sa simta ca fac o diferenta – ca au puterea sa schimbe lucrurile in bine. Cand sunt oameni care depind de tine, felul in care te privesti se schimba. Poti fi mandra de tine si de obiectivele pe care le vei atinge in cadrul unei astfel de organizatii. Este un loc in care nu te vei plictisi niciodata. Deci te-ai hotarat daca vrei sa ajuti si tu comunitatea in care traiesti?