Aproape un sfert dintre femeile chestionate in cadrul acestei cercetari au spus ca tensiunea premenstruala are un impact asupra starii de spirit si relatiei lor, in fiecare luna.
Peste 1000 de barbati au fost inclusi in sondajul de opinie, declarand ca tensiunea premenstruala are, de fapt, un impact si mai mare asupra starii de spirit a partenerelor lor, impact chiar mai mare decat credeau femeile chestionate.
Peste 35% dintre barbati au declarat ca in acea perioada a lunii, ei au observat variatii majore in starea de spirit a partenerelor lor.
Exista diferite tipuri de PMT (tensiune premenstruala), dar femeile pot avea un amestec din toate acestea - deoarece nu exista un set de reguli in privinta tensiunii de dinaintea menstruatiei.
Tipul A: anxietatea (anxiety)
Modificari ale dispozitiei, iritabilitate, tensiune nervoasa, anxietate.
Tipul C: potfele (cravings)
Atunci cand ti-e pofta de alimente pe baza de zahar, cresterea apetitului, oboseala, dureri de cap, energie pe o durata de timp scurta, anxietate si batai neregulate ale inimii si un nivel scazut al glicemiei.
Tipul H: hidratarea excesiva (hyper hydration)
Retentia excesiva de lichide, sensibilitatea la nivelul sanilor si cresterea temporara a dimensiunii sanilor, balonare abdominala. Acest lucru este adesea intensificat de stres.
Tipul D: depresia (depression)
O stare de spirit proasta, dar aproape transformata in confuzie, uitare, retragere; neindemanarea poate fi, de asemenea, prezenta.
Ce te sfatuiesc expertii
Unele cercetari sugereaza ca PMS-ul (sindromul premenstrual) este mai rau atunci cand glicemia ta este scazuta. Planifica-ti dieta in jurul alimentelor cu un indice glicemic scazut (acestea sunt sarace in ceea ce priveste zaharul, dar sunt bogate in priteine si fibre).
Aceste alimente te vor ajuta sa iti mentii glicemia la un nivel normal pe tot parcursul zilei, iar la randul sau, vei tine sub control schimbarile de dispozitie si iritabilitatea. Incearca sa optezi pentru carbohidrati complecsi, cum ar fi ovazul, orezul brun, quinoa si leguminoasele.
De asemenea, suplimentele de magneziu pot ameliora retentia de apa asociata sindromului premenstrual (crestere in greutate, edemul, balonarea, durerile de cap). Iar vitamina B6 s-a dovedit ca te poate ajuta in ceea ce priveste simptomele emotionale ale sindromului premenstrual. Poti gasi acesti nutrienti in alimente precum avocado, carnea de pui, banane, seminte, soia. Sursa.
Citeste si: Dictionarul refuzului: ce spune o femeie cand nu vrea sa faca sex
Ce alimente sa NU mananci cand esti la menstruatie
6 metode prin care poti ameliora simptomele sindromului premenstrual