Muzica poate face sau desface un eveniment important. În mod sigur nu vrei să angajezi pe cineva fără să-i verifici activitatea în prealabil. Pune întrebările următoare când te întâlneşti cu muzicanţii pentru a fi sigură că îl găseşti pe acela potrivit stilului şi personalităţii tale.
1. Ce echipamente foloseşte?
Cele mai bune firme producătoare de echipamente audio profesioniste sunt JBL, Peavey, Dynacord, Electrovoice, Torbo Sound şi Yamaha, însă cel mai important de ştiut este dacă va trebui să închiriezi aceste echipamente sau vine formaţia/DJ-ul cu tot ce-i trebuie. Pentru că să închiriezi un pian sau microfoane nu este tocmai la indemâna oricui.
2. Ce muzică va difuza?
Trebuie să te lămureşti dacă stilul muzicii difucate se potriveşte cu voi şi tema pe care v-aţi ales-o pentru nuntă. Dacă îţi doreşti un eveniment elegant, la care oameni să poată purta conversaţii lejere, iar DJ-ul îţi spune că el pune numai populară şi manele atunci este posibil să nu fie cel pe care-l cauţi.
3. Are acces la internet?
În cazul în care se strică discul sau vreun invitat îşi doreşte să asculte o melodie care nu este în repertoriul DJ-ului cel mai bine ar fi dacă acesta ar avea acces la internet. Acest lucru se poate face cu uşurinţă cu ajutorul unui stick extern oferit de diverse firme de telefonie mobilă şi internet sau dacă are tehnologia necesară accesării wifi-ului de la local, în cazul în care există.
4. Are autorizaţie pentru difuzarea melodiilor?
În România există Organizaţia Română a Drepturilor de Autor (ORDA), care protejează artiştii de furt intelectual şi le asigura acestora o anumită sumă de bani de fiecare dată când melodia lor este auzită. Un DJ profesionist este obligat să plătească anual suma de 950 lei/an (ceea ce, să fim serioşi, este o sumă infimă pe lângă cât câştigă în total). Asta asigură şi o calitate mai bună a muzicii, pentru că melodiile nu vor mai fi piratate, dar şi faptul că nimeni nu va întrerupe evenimentul pentru a pune întrebări despre autorizaţii.
5. Ce calitate are muzica?
Mulţi vor încerca să spună că nu conteaa foarte mult acest lucru, însă trebuie să te asiguri că boxele sunt compatibile cu aparatura şi melodiile difuzate. În mod normal, boxele au între 60-17000Hz, dar ideal ar fi să poată susţine între 20-20000Hz în timp ce muzica să aibă calitatea de 192Kbps-44Khz.
6. Ce microfoane are DJ-ul?
Pentru a şti dacă poate fi şi VJ, un enternainment man trebuie să deţină microfoane fără fir de minim 50mW.
7. DJ-ul e cel cu care vorbeşti sau de fapt altul, subcontractat?
Mulţi DJ lucrează în colaborare cu un fotograf sau cu o întreagă echipă, la fel se întâmplă şi în cazul formaţiilor, care au de obicei un manager. Dacă optezi pentru o formaţie ar fi bine să o asculţi înainte şi să întrebi câţi componeti are, câţi instrumentişti şi câţi vocalişti. Dacă angajezi un DJ vei dori să ştii dacă lucrează în parteneriat sau singur, pentru a nu sta de vorbă cu cineva iar la nuntă să te trezeşti cu o altă persoană care are grijă de muzica ta.
8. Oferă contract?
Orice profesionist cu acte în regulă trebuie să justifice cumva în contabilitate banii pe care îi învârte. Aşadar, este obligatoriu încheierea unui contract care să includă data evenimentului, locaţia, orele de începere şi sfârşit plus timpul necesar montării echipamentelor, durata estimată a nunţii, lista de echipamente de sunet şi lumini, cât şi personalul tehnic auxiliar.
9. Ce efecte de lumini foloseşte?
Aici trebuie să ştii dacă sunt lumini profesionale ce pot fi controlate prin console sau necesită un om în plus şi ce culori are. De obicei sunt folosite lumini galbene, roşii şi verzi.
10.Are şi alte efecte speciale pe lângă muzică?
Pe lângă muzică, cei mai mulţi dintre DJ vin şi cu alte efecte speciale, cum ar fi, lumini disco speciale, maşină de ceaţă sau fum dens. Dacă cel pe care îl angajezi este unul dintre aceştia, oferta de preţ poate fi standard sau poate cere mai mult. Deci întreabă toate detaliile şi insistă asupra includerii acestora în contract.
11.Se lucrează şi cu un inginer de sunet?
Mai ales în cazul în care optezi pentru o formaţie, trebuie să întrebi dacă se lucrează şi cu un inginer de sunet. El poate face diferenţa foarte fină între muzică de calitate auzită bine şi microfonia enervantă căreia nimeni nu ştie ce să-i facă. Acesta se poate orienta la faţa locului cât de aproape trebuie să stea boxele de scenă şi aşa mai departe. În plus, în ziua nunţii, cineva trebuie să pună echipamentele la locul lor, de obicei o persoană de la casa de discuri de care aparţine formaţia sau compania unde este angajat DJ-ul.
12.Oferă sau cere garanţii?
Trebuie să vă asiguraţi că în cazul în care DJ-ul se îmbolnăveşte sau se întâmplă ceva cu vreunul dintre echipamente el are un înlocuitor de ultim moment şi aparatură de rezervă. Pe de altă parte, DJ-ul sau formaţia, au dreptul să perceapă plată suplimentară în cazul în care din vina invitaţilor i se strică ceva. În ceea ce priveşte garanţia din partea voastră că nu vă răzgândiţi asupra prestatorului, de obicei aceasta nu există, însă oricine are dreptul să păstreze avansul perceput, în cazul în care nu mai este nevoie de prestaţia lui, pentru că până la urmă, îşi rezervase data respectivă în detrimentul altor posibili clienţi.
13.După ce orar funcţionează?
Trebuie stabilit foarte clar dacă este dispus să vină mai devreme pentru a se adapta condiţiilor de la local şi a-şi instala aparatura. În plus orice profesionist va rămâne pe toată durata evenimentului, dinainte de venirea primului invitat până la plecarea ultimului.
14.Care este preţul?
Întreabă din start cât percepe pentru prestaţie, mai ales dacă ai un buget bine stabilit. N-ai vrea să te trezeşti în situaţii jenante imediat după petrecere, când de obicei se dau restul banilor.
15.Este disponibil?
Cea mai importantă întrebare, cu care ar trebui de fapt să pornească orice discuţie, este dacă la data stabilită pentru nuntă omul este disponibil. Dacă răspunsul la aceasta este negativ şi deja restul lucrurilor sunt stabilite clar, nu mai are rost să discutaţi.
16.Ce experienţă are?
Pentru a afla ce experienţă are în domeniu, îl poţi întreba la câte nunţi participă în calitate de angajat pe an. În cazul formaţiilor, este important şi de cât timp cântă membrii împreună, pentru a vedea dacă se simt unul pe celălalt sau dacă intră unul peste altul.
17.Are echipante de rezervă?
Majoritatea DJ-ilor şi a formaţiilor se vor pregăti din timp cu echipamente de rezervă în cazul în care se strică vreun microfon sau o consola. Este însă mai bine să vă asiguraţi de acest lucru şi de faptul că aceste rezerve sunt la îndemână, asta pentru a nu avea momente de linşite la eveniment.
18.Afacerea este legal înregistrată?
Există oameni care fac această activitate în timpul liber şi sunt foarte buni, dar vin cu un laptop şi un cablu apoi iau banii pur şi simplu şi există persoane care au făcut din asta activitatea lor profesională. Cei din urmă vor avea o firmă legal înregistrată şi vor oferi obligatoriu contract cu toate detaliile incluse.
19.Ce ţinută are la evenimente?
Toată lumea îşi doreşte amintiri cât mai plăcute de la evenimente şi asta se poate obţine prin poze. Ori dacă în anumite cadre apare o persoană care face notă discordantă cu ţinutele celorlalţi invitaţi nu este un lucru foarte plăcut. Aşadar, întreabă-l fără nici o jenă care este ţinuta lui obişnuită la o nuntă pentru care este angajat. Un Dj sau o formaţie profesionistă va avea câteva variante de îmbrăcăminte din care să poţi alege. Să te gândeşti însă că ei sunt la muncă, nu la distracţie şi trebuie să fie totuşi îmbrăcaţi lejer, dar cu gust, deci un smoking s-ar putea să nu fie chiar potrivit pentru ei.
20.Este dispus la o întâlnire în prealabil?
Nu semna niciodată un contract trimis doar pe e-mail, în urma unei discuţii telefonice. Este obligatoriu să vă întâlniţi să discutaţi mai multe şi să vedeţi dacă puteţi comunica eficient. O întâlnire faţă în faţă cu Dj-ul va face posibilă lămurirea oricăror întrebări suplimentare prin prezentarea de filmuleţe şi fotografii de la alte nunţi la care a fost.
21.Are consolă profesională de DJ sau pune muzică de pe CD sau laptop?
Echipamenele pe care le foloseşte un DJ dovedeşte cât este de profesionist şi cât este dispus să investească în această profesie. În plus, asta asigura şi că problemele cu invitaţii care au sensibilităţi la ureche pot fi rezolvate rapid şi uşor prin manevrarea volumului. De exmplu, despre ceea ce consideră un băiat de 15 ani că este volumul optim pentru o melodie rock, bunica de 86 de ani de la ţară s-ar putea să aibă altă părere.
Ce întrebări să pui unui DJ înainte de nuntă
Aceasta este o listă cu cele mai importante întrebări de pus unui DJ sau unei formaţii înainte de nuntă.