Multi parinti traiesc cu impresia ca ar trebui sa astepte pana cand copilul le va pune intrebari pentru a-i da unele lamuriri si explicatii in privinta propriului corp si a sexualitatii. Altii, care se jeneaza sa abordeze astfel de subiecte cu copiii lor, amana la nesfarsit discutia.
Specialistii sustin ca e bine sa incepi sa vorbesti deschis cu micutul tau cat mai devreme. De ce? Pentru ca, spun acestia, oricat de mic ar fi copilul el va intelege -si o va face, cu siguranta, in timp- functiile propriului corp si zona sa genitala. In plus, acest lucru il/o va obisnui sa nu se jeneze de propriul corp si sa nu aiba confuzii in legatura cu acesta, lucruri care pot duce la probleme in legatura cu imaginea personala si rusine in legatura cu propria sexualitate.
Cum ii vorbesti micutului despre corpul sau?
E important sa nu folosesti diminutive sau alte cuvinte pentru a te referi la organele sale genitale. Astfel va invata ca propriul corp nu ar trebui ascuns sau mascat in spatele unei alte denumiri. Spune-i cum se numesc organele sale genitale si foloseste numele acestora -evident, nu cele stiintifice- de fiecare data cand i te adresezi.
Specialistii sustin ca nu ar trebui sa le spui micutilor nici macar ca scutecul pe care tocmai il schimbi miroase foarte urat, ci sa ii lauzi pentru ce au facut, invatandu-i sa nu le fie rusine de functiile corpului lor!
E bine ca, in plus, sa le spui copiilor ajunsi la varsta gradinitei ca nu trebuie sa se atinga in public in zona intima tocmai pentru ca asta nu se poate face decat in intimitate. Un alt lucru important este sa le explici de la cea mai mica varsta diferenta intre o atingere "buna" (o atingere dorita si care face placere) si o atingere "rea" (o atingere pe care ei nu o doresc) si sa ii inveti sa isi exprime verbal neplacerea fata de o astfel de atingere.
Momentul in care copiii merg la scoala corespunde, de cele mai multe ori, cu intrebarile despre sex, erectie, sarcina etc. Acesta este momentul potrivit pentru a le spune copiilor despre toate acestea folosind un limbaj simplu, dar concis, si care sa le explice cat mai multe din nelamuririle pe care le au.
Vorbeste atunci cand e momentul -cand crezi tu ca e momentul, in timp ce va intoarceti de la scoala sau daca vedeti un film cu o femeie insarcinata- pentru ca micutul tau sa-si dea seama ca nu e nevoie sa vorbiti despre sexualitate intr-un anumit cadru si ca este un lucru firesc, care face parte din cotidian.
Copiii iti vor observa cu atentie tonul sau expresia fetei, asa ca incearca sa nu ii faci sa se simta ciudat pentru ca iti vorbesc si nu ii reduce la tacere.