Asculta-ti inima!
Doru Hututui, Senior trainer la EuroTraining Center, arata ca “Lipsa obiectivelor pe termen mediu-lung este cauza unor astfel de momente pentru ca aceste obiective nu sunt specifice, realiste, masurabile si nu au termene fixe. Cel mai bine este sa ai un coach, cu care sa poti discuta deschis despre planurile tale profesionale sau daca sunt planuri ce tin de viata de familie, discuta-le cu un psiholog.
Primul pas pe care trebuie sa il faci daca esti intr-o situatie de cumpana, este sa recunosti ca ai o problema. Intotdeauna le spun partenerilor mei de dialog ca daca nu stiu ce trebuie sa faca sunt acolo sa ii invat, daca nu pot singuri sunt acolo sa ii ajut, insa, daca nu vor, este doar problema lor. Coachingul este un dans in doi si cel mai spectaculos lucru este ca nu avem nevoie de un coregraf. Sa nu stii ca esti intr-o astfel de situatie este lucrul cel mai grav care ti se poate intampla. Cine poate spune daca esti pe un drum gresit? Mama, partenerul de camera, seful, colegul, prietenii?
Eu cred ca inima, ea este cea care iti poate spune daca esti pe un drum gresit, deoarece de acolo vine atitudinea pozitiva sau cea negativa, care te poate ajuta sa vezi in ce tren te-ai urcat si cu cine ajungi sa cobori in gara. Riscul cel mai mare este sa te trezesti la 60 de ani si sa te intrebi in ce gara au coborat toti cei din jurul tau. La un moment dat vei simti ca ai ajuns sa nu te poti sa te exprimi la propria valoare. Fa un exercitiu de sinceritate, recunoaste ca in acest moment nu esti pe drumul cel bun, ca starea ta de zi cu zi aduce suferinta in viata ta si a celor dragi. Cere ajutorul specialistilor. Stabileste-ti foarte clar obiectivele pe termen mediu, pregateste-ti proviziile pentru drum si nu uita sa fii atenta cine te insoteste la acest drum.
Povestea mea
Atunci cand l-am rugat sa ne impartaseasca o scurta povestioara legata de tema articolului, Doru Hututui ne-a spus ca “O poveste interesanta care m-a ajutat foarte mult in cariera mea este ‘Alice in Tara Minunilor’. La un moment dat Alice a ajuns la o bifurcatie de drumuri si a intrebat-o pe pisica Cheshire pe care drum sa o apuce, aceasta a replicat: ‘incotro mergi’?, iar ea a raspuns ca nu stie. Pisica a raspuns:’ Atunci nu conteaza ce drum alegi’. Imaginati-va ca a trebuit sa iau de foarte multe ori decizii cu privire la colegii mei. Se scuzau ca au o problema acasa si de aceea au rezultate slabe la serviciu. Sunt o persoana pragmatica si atunci raspunsul meu era ‘ De ce vrei sa ai doua probleme cand nu poti nici pe prima sa o suporti’?”
Stabileste-ti prioritatile!
Roxana Niculescu de la clinica A&C Consiliere psihologica si Psihoterapie iti spune ca „ In viata fiecarui om exista momente de indecizie. In fiecare alegere pe care o facem exista atat avantaje cat si dezavantaje. Exista momente de rascruce in care fiecare drum duce undeva dar nu se intrezareste nici un capat. De asemenea, exista ‚semafoare', ,gropi' şi ‚parteneri de trafic' care pot ingreuna alegerile facute. In viata unei femei exista frecvent mai multe momente de rascurce: alegerea carierei, a casatoriei si a intemeierii unei familii. De multe ori se intampla sa amanam conceperea unui copil datorita carierei, sa sacrificam relatia de cuplu pentru avansarea profesionala.
Timpul din ce in ce mai limitat nu ne mai permite o evolutie armonioasa. Alegerile sunt din ce in ce mai dificile. Cresterea unui copil 2 ani poate insemna pierderi semnificative profesionale si limitaterea oportunitatilor. Presiunea psihica asupra noastra a devenit din ce in ce mai accentuata si de aceea alegerea unui anumit drum poate genera sacrificii semnificative in celelalte domenii. In astfel de momente este esentiala realizarea prioritatilor personale. Ierarhizarea acestora cu beneficiile si dezavantajele lor pot constitui o modalitate de structurare a alegerilor. De asemenea, un ajutor esential poate veni din partea celor dragi care iti pot oferi un cadru emotional securizant. O parere obiectiva si nepartinitoare poate veni din partea unui psiholog care iti poate intelege nevoile personale si te poate ajuta la eliminarea frustrarilor si expectantelor nerealiste.
Momentele de cumpana sunt ceva normal in viata fiecarui om. Important este identificarea scopurilor si obiectivelor esentiale si urmarirea indeaprope a acestora. Exista riscul de a gresi si trebuie sa ne asumam acest lucru. Este indicat sa ne privim cu mai multa ingaduinta si sa ne permitem greseli din cand in cand. Evident ca un drum gresit poate insemna inregistrarea unor esecuri, pierderi materiale sau emotionale. De asemenea, poate fi urmat de o perioada de ‚doliu' pentru pierderile avute in care sa intelegem ceea ce s-a intamplat, cu ce am gresit si care sunt modalitatile optime de continuare. Este important sa realizam ca ce nu ne omoara, ne intareste. Atata timp cat traim, mergem inainte si incercam sa invatam din propriile experiente.
Ca si sfaturi, in primul rand trebuie sa identifici posibilele drumuri pe care le poti alege, cu avantajele si dezavantale acestora. Cu cat te vei documenta mai amanuntit asupra posibilelor alegeri cu atat acestea vor deveni mai clare. Orice detaliu iti poate oferi o noua perspectiva asupra problemei. De asemenea, ceea ce nu te omoara te face mai puternica. Este de preferat alegerea unei optiuni cat mai rapid dar daca aceasta este foarte dificila acorda-ti un timp de refelxie. Incearca sa mergi mai departe in ciuda greutatilor si sa privesti partea plina a paharului.
Povestea mea
Roxana Niculescu isi aminteste - „Am avut o colega care nu a putut alege o singura facultate. Mergea in paralele la 3 facultati, dormea 4 ore pe noapte si surmenajul era la un nivel extrem de ridicat. Aceasta a clacat in anul 2 si a trebui sa isi inghete doua facultati. A urmat ulterior cursurile pe rand si a ales sa termine 2 dintre ele".
Fii sincera cu tine insati!
Ioana Molnar, Marketing Coordonator, HumanInvest este de parere ca "Fiecare dintre noi trecem de-a lungul vietii prin momente in care incheiem un drum si nu stim incontro sa o luam inainte, sau cand in fata noastra se deschid mai multe drumuri si nu stim pe cel pe care sa il alegem. Nu doar ca este normal sa se intample, dar cred ca este si unul dintre lucrurile fundamentale care fac din viata o experienta de invatare.
Nu mi-as putea imagina sa imi traiesc viata intr-o lunga linie continua, in care totul sa fie roz si netulburat. Cu siguranta insa am momente in care imi doresc sa fie asa: cand ma lovesc la job de provocari care mi se par de netrecut, cand ma cert cu iubitul, cand simt ca cei din familie nu ma inteleg si nu ma sprijina. Insa pana la urma chiar in sinuozitatile drumului sta frumusetea experientelor. Si experientele in sine sunt cele ce te ajuta sa te imbogatesti ca om, sa te cunosti, sa intelegi ce iti doresti si ce ai de oferit. Sunt fie momente de rascruce, cand trebuie sa faci o alegere importanta pentru viitorul tau, fie situatii in care te afli de o perioada de timp, insa nu iti doresti cu adevarat sa fii acolo.
Persoana cea mai importanta care ar putea sa iti dea un sfat esti chiar tu insati! Insa nu iti imagina ca este chiar atat de usor, e nevoie de multa onestitate si maturitate ca sa poti purta o convesatie relevanta cu tine insati. Majoritatea dintre noi, chiar daca suntem complet sincere cu ceilalti, depunem un enorm efort (in)constient de a ne amagi propria persoana. Cate femei nu isi repeta ca job-ul curent e un pas inainte, chiar daca este total diferit de cariera pe care o visau, cate nu ne multumim cu relatia pe care o avem, chiar daca monotonia si cotidianul au ingropat de mult flacara de la inceput? Sa mergi inainte sau sa renunti? Sa continui pe drumul ales sau sa te opresti din drum si sa incerci o directie cu totul nou? Oricat de bine ascunsa, in strafundul fiecareia din noi exista o voce interioara care stie raspunsul la aceste intrebari. Poate fi doar o soapta firava, sau poate deveni un strigat, in functie de cat mult invatam sa ne ascultam pe noi insene.
Noi insene suntem cele care putem invata cel mai mult despre noi. Exista lucruri pe care le poti invata doar dupa ce le testezi. E important insa sa iti evaluezi si sa iti raspunzi cinstit daca este drumul potrivit pentru tine. De multe ori in rutina de a face ceva, de a fi cu cineva, te obisnuiesti cu situatia si o accepti asa cum este. Niciodata nu este prea tarziu sa pui punct si sa incepi ceva nou. Cunosc ingineri care sunt alpinisti, programatori care sunt scafandri sau secretare care sunt dansatoare.
Cu siguranta nu multi dintre noi am avut curajul de a ne urma visele si pasiunile din copilarie. Si poate nu pentru multi dintre noi ar mai fi relevante acum. Insa fiecare avem idei, dorinte, vise care ne umplu de bucurie doar cand ne gandim la ele. De ce sa petrecem timp facand aceste lucruri doar in imaginatia noastra? E suficient sa ne alocam timp constient pentru ele! Am o prietena care si-a transformat visul de a deveni scriitoare intr-un blog. Un prieten care in timpul saptmanii lucreaza zi de zi la calculator iar in weekenduri colinda muntii. O amica ce pe langa job intretine o scoala de dans. Viata fiecaruia ar fi incompleta fara aceste experiente, chiar daca au ales sa le puna intr-o alta forma decat cea la care visasera initial! Si despre viata am invatat ca este scurta, si este pacat sa irosesti timpul.
Cand trec prin astfel de situatii incerc sa proiectez cum m-as simti in viitor cu alegerea pe care am facut-o. Am o imagine pe care o vizualizez, a unei femei batrane, care se uita in urma la ce a facut in viata si zambeste multumita de alegerile facute. Si incerc sa imi dau seama cum drumul pe care il aleg creeaza, sau dimpotriva, sterge acel zambet.
Povestea mea
Iata si povestea Ioanei Molnar – „Eu personal mereu am visat sa devin explorator. Ma fascinau de mica povestile despre locuri exotice, taramuri indepartate si oameni diferiti! Am avut la un moment dat sansa de a pleca pentru un an intr-un astfel de loc, si cu toate acestea am ales sa raman aici. Familia mea trecea printr-un moment dificil, si vocea aceea de care vorbeam mai devreme mi-a soptit ca pentru mine este mai important sa fiu alaturi de ei. Pactul pe care l-am facut cu mine insami a fost sa imi dedic in fiecare an timp in care sa descopar astfel de locuri si sa trec prin astfel de experiente. Asa ca in ultimii trei ani mi-am luat mereu o luna de concediu (am noroc cu un manager intelegator) si mi-am cheltuit avansul de masina pentru a descoperi lumea! Am descoperit intre timp cat de mult imi place ceea ce fac in cariera, si ca acum este momentul in care vreau sa creez niste lucruri si din punct de vedere profesional! Pentru ca dincolo de a descoperi locuri indepartate am invatat despre mine ca vreau foarte mult sa construiesc lucruri noi, sa le infrumusetez si sa ofer celor din jurul meu experiente din care sa invete si sa se dezvolte!"
Concluzii
Ce am invatat eu din spusele acestor oameni? Am invatat ca cele mai bune solutii, raspunsuri si decizii se afla exact in interiorul meu si ca trebuie sa le caut mereu cand am de luat o hotarare importanta. Daca totusi sunt atat de bine ascunse, atunci pot apela la ajutorul cuiva specializat cum ar fi un psiholog, un trainer sau un coach si atunci cu siguranta imi va fi mai usor. Urmeaza-ti visele, iar daca viata iti pune piedici, ocoleste-le si nu te lasa niciodata infranta!