Documentandu-ma, am descoperit multe lucruri extrem de folositoare, pe care voi incerca sa vi le impartasesc si voua. Unul din lucrurile de impact maxim a fost reprezentat de un mic exemplu dat de o scriitoare si grafolog din Noua Zeelanda, Sandra Fisher. Ea da un mic exemplu al unui biletel pe care este o invitatie la o cafea de la un barbat. Pentru mine, in afara de un scris neplacut privirii, destul de inghesuit si neinteligibil, scris intr-o panta descendenta, nimic altceva nu mi-a atras atentia la acel biletel. Grafologul a explicat apoi faptul ca semnalele de avertizare sunt prezente pe tot parcursul biletului si ca, in spatele cuvintelor frumoase si magulitoare scrise in invitatie, se ascundea un barbat dogmatic, cu tendinte dictatoriale, instabil emotional, cu temperament coleric si uneori violent.
Dar, mai presus de a "cerne" pretendentii nedoriti sau rau-intentionati, analiza grafologica este, in primul rand, un instrument de cunoastere personala, care ne poate dezvalui calitati, trasaturi de personalitate, emotii si blocaje emotionale. Specialistii spun ca pot fi "citite" atat sentimente relativ evidente -exaltarea, fericirea, tristetea- cat si anumite sensibilitati si frustrari sau chiar probleme psihice mai serioase.
Datand din Grecia Antica, grafologia a fost dezvoltata, de-a lungul timpului si, cu toate ca acuratetea analizelor grafologice este uneori contestata, ea este tot mai prezenta, in ultimii ani, in domeniul dezvoltarii personale, al interviurilor si recrutarilor de tot felul si chiar al relatiilor interpersonale.
Cei care o folosesc si au incredere in ea -in grafologie- cred ca in timp ce scriem, creierul nostru controleaza miscarile facute si noi suntem concentrati asupra sensului si nu asupra felului in care arata literele. Specialistii grafologi spun ca nu mai controlam constient felul in care scriem, actionam la impulsul unor stimuli.
Ce conteaza in analiza grafologica?
Sincer, conteaza cam tot ceea ce tine de scrisul tau. De la felul in care iti tii mana pe foaie si felul in care scrii literele, la viteza si energia cu care se scrie. Aurel Popescu-Balcesti scrie despre grafologie in a sa carte, "Destinul omului. Fatalitate si predestinare", in interiorul caruia consacra un capitol acestei stiinte. Acesta spune ca in studiul grafologiei se urmaresc mai multe aspecte:
- energia cu care se scrie: scrisul poate fi nehotarat, moale, accentuat sau violent. Proba este linia de pe litera "t"; in functie de ea poate fi determinata energia, tenacitatea si incapatanarea omului, impetuozitatea, capriciozitatea, energia si lipsa de vointa. Eu, de exemplu, am aflat cu ajutorul unei analize online, care poate fi facuta de oricine gratuit la www.handwritingwizard.com, ca felul in care scriu linia literei "t" spune despre mine ca sunt sarcastica uneori si ca as putea avea un temperament coleric, atunci cand sunt pusa in fata cu situatii pe care nu stiu cum sa le gestionez. Departe de a constitui o analiza profunda si reala, realizata de un expert, aceasta analiza sumara iti poate dezvalui cateva lucruri despre tine.
- forma scrisului, care poate fi rotund, gratios, ascutit si vulgar in viziunea lui Popescu-Balcesti.
- frecventa scrisului este o alta caracteristica care este analizata, acesta putand sa fie numeros, rar si marunt.
- continuitatea, felul in care scrisul este legat sau dezlegat dezvaluie despre tine, spune Popescu-Balcesti, daca esti intuitiv sau deductiv.
- dimensiunea literelor scrise este cea din urma trasatura amintita de autorul cartii "Destinul Omului.Fatalitate si predestinare."
Conteaza foarte mult si conditiile in care ai scris fragmentul pe care il supui unei analize. Daca ai scris in timp ce stateai aplecat, sau daca nu ai scris pe un birou, dar si sentimentele de anxietate, oboseala si chiar mentruatia pot influenta felul in care scrii si, implicit, felul in care iti este analizat scrisul.
Pentru viitorul apropiat Feminis va pregateste un material in care vom vorbi cu un specialist despre felul in care grafologia ne poate influenta relatiile sentimentale.