Durere, mancarimi, pete ciudate si mirosuri - corpul tau iti lasa indicii care iti spun cate ceva despre starea ta de sanatate. Dar este o parte a corpului tau pe care cel mai probabil nu o iei in considerare atunci cand incerci sa iti evaluezi starea generala de sanatate: limba ta.
Diagnosticarea bolilor si afectiunilor pe culorii si texturii limbii tale este un punct de referinta in medicina chinezeasca, dar si in medicina occidentala, asa ca nu degeaba medicii le cer pacientilor sa deschida gura si sa spuna "A".
Asa ca ia in mana o oglinda, deschide larg gura si apoi citeste informatiile de mai jos pentru a afla ceea ce incearca limba ta sa iti transmita. Iar daca recunosti oricare dintre aceste simptome, verifica mai departe cu medicul tau sau cu dentistul tau pentru a ti se pune un diagnostic corect.
1. O suprafata neteda, pala. Limba ar trebui sa aiba o suprafata un pic "accidentata", mai bombata, dar daca a ta este neteda, ar putea fi un semn care indica o deficienta de vitamina B12 sau o deficienta de fier, spun medicii americani de la NYU Langone Medical Center din New York.
2. Modificari ale culorii, o limba neagra sau limba "paroasa". Oricat de revoltator ar suna acest termen, asta nu inseamna ca limba ta este intr-adevar o suprafata pe care cresc foliculii de par; doar ca arata asa paroasa din cauza secretiilor care s-au acumulat pe suprafata ei si s-au transformat intr-o masa de culoare neagra, spun specialistii. Acesta este un indiciu care arata ca igiena ta orala are nevoie de o imbunatatire.
Iar o igiena orala deficitara iti pregateste calea catre un risc mai mare de a suferi de boli cardiovasculare. De asemenea, mai retine ca o limba neagra poate fi un semn ca ai o infectie fungica eventual provocata de o afectiune care iti da peste cap sistemul imunitar.
3. O limba prea mare. Daca limba ta se simte umflata sau arata un pic mai mare, ar putea indica faptul ca suferi de hipotiroidism, spun medicii americani. Asta inseamna ca organismul tau nu produce suficienti hormoni tiroidieni, lucru care, de asemenea, iti incetineste metabolismul si iti scade nivelul de energie.
4. O limba fisurata. Daca ai observat fisuri adanci sau caneluri pe suprafata limbii sau pe anumite parti, este posibil sa ai o boala autoimuna.
5. O limba alba. Acest lucru ar putea fi, de asemenea, un semn ce indica o infectie fungica; acesta este un indiciu care sugereaza ca se intampla ceva in organismul tau care a dezechilibrat nivelul natural al bacteriilor care lupta impotriva fungilor din gura.
6. Aftele bucale frecvente. Medicii nu sunt siguri de ce aceste rani dureroase si enervante apar in gura noastra. Dar acestea apar in special atunci cand esti stresata, ai consumat alimente condimentate sau te lupti cu raceala sau gripa, iar sistemul tau imunitar functioneaza la cote maxime, facand "ore suplimentare". In cazul aftelor bucale poti avea singura grija de tine: le poti alina si ameliora cu un unguent si este important sa consumi alimente blande, care nu vor irita si mai rau ranile din gura. Sursa.
Citeste si: DIY: Invata sa iti faci singura dropsuri de tuse