Femeile care efectuează efort fizic susţinut la locul de muncă sau lucrează în ture prezintă un nivel de ovule cu 15% mai scăzut, comparativ cu femeile din alte domenii de activitate.
În cadrul studiului publicat în "Occupation and Environmental Medicine", cercetătorii au analizat numărul de ovule pe care 473 dintre femeile aflate la o clinică de fertilitate le mai aveau la dispoziţie pentru a concepe un copil. De asemenea, s-au concentrat şi asupra nivelului hormonului de stimulare foliculară (FSH), adesea asociat cu probleme legate de fertilitate.
Astfel s-a ajuns la concluzia că atât femeile cu un job solicitant din punct de vedere fizic, cât şi cele care lucrează în ture sau au un program de lucru haotic, prezintă mai puţine ovule viabile.
Media de vârstă în rândul participantelor la studiu a fost de 35 de ani. Femeile care au acceptat să sprijine această cercetare aveau, în medie, un indice de masă corporală (IMC) de 23.
S-a dovedit, de asemenea, că femeile supraponderale care ocupă un post solicitant din punct de vedere fizic prezintă şi mai puţine ovule viabile.
"Factorii ocupaţionali pot afecta în mod specific producţia de ovocite şi calitatea acestora, mai degrabă decât să accelereze îmbătrânirea ovariană", au subliniat cercetătorii.
În plus, numeroase studii confirmă faptul că tulburările tiparului de somn pot duce la dezechilibre hormonale, care la rândul lor scad şansele unei femei de a rămâne însărcinată.