Cori Gramescu explica in ce constau cele cinci reguli simple care te ajuta sa identifici ce alimente trebuie sa consumi in post:
1. Asigurarea aportului de proteine in post si asocierea corecta, astfel incat corpul tau sa aiba asigura profilul complet de aminoacizi esentiali.
"Pentru aceasta nu este nevoie sa urmam un plan strict de combinare a alimentelor, ci sa adopt?m o dieta diversificata si cat mai bogata in alimente naturale. Pentru a acoperi necesarul zilnic de proteine, trebuie sa consumam in post linte, naut, mazare, tofu si tempeh, migdale si nuci, spanac si broccoli, orez integral, quinoa si cereale integrale neprocesate - ovaz, secara precum si mei, hrisca, amaranth. Proteine mai gasim si in derivatele acestor produse - lapte de soia, de migdale etc.", spune Cori Gramescu.
2. Consumul ridicat de legume - aceasta ar trebui sa reprezinte baza alimentatiei in post, pentru ca au o densitate caloric mica (adica la un volum mare aduc putine calorii) si o densitate nutritionala mare (adica la un volum mic aduc multi nutrienti, in special vitamine, enzime si minerale), explica nutritionista.
"Pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la inceput sa consumam deopotriva legume crude si preparate termic, pentru ca aportul ridicat de fibre poate cauza la inceput o usoara senzatie de balonare. In aceasta grupa ar trebui sa se regaseasca legumele fibroase - morcov, telina, pastranac, patrunjel, ridichi, sfecla, gulii, napi, cartofi dulci, precum si ardei, rosii, pentru salate, legume verzi - urzici, untisor, loboda, macris, leurda, spanac, broccoli precum si alte legume - ciuperci, praz, sparanghel etc.", detaliaza Cori Gramescu.
3. Alimente care ar trebui scoase din alimentatia de post
"Este vorba despre produsele ultra-procesate de post, cum sunt unele pate-uri de soia, crenvusti de soia, cascavalul vegetal si alte asemenea. Este de ajuns sa cititi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot inlocui cu succes cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau branza de caju si nuci, care se prepara foarte usor acasa", ne sugereaza specialista.
4. Numarul de mese si organizarea zilnica a activitatii
"Trebuie sa mancam 3 mese principale si 1-3 gustari, pentru a preveni aparitia senzatiei de foame. Ideal este sa consumam cerealele integrale - si as include aici nu doar cerealele ca atare, ci si derivatele - painea, pastele in prima parte a zilei, la micul dejun si pranz. Iar pentru cina si gustarea de seara, sa consumam legume, nuci si seminte si eventual o portie de lapte de soia/migdale. Tot in prima parte a zilei, ar trebui sa consumam si fructele de sezon - dar trebuie sa tinem cont ca ele ar trebui consumate singure, ca o masa de sine statatoare, la 1.5 ore distanta de mesele principale", mai explica antrenoarea Cori Gramescu.
5. Hidratare - Este foarte important sa bem cel putin 2 litri de apa pe zi, pentru a reduce riscul de tulburari ale tranzitului digestiv, ne atrage atentia specialista in nutritie.
"Aportul crescut de fibre este foarte sanatos pentru organism, dar o crestere brusca poate cauza pe termen scurt constipatie, mai ales daca nu bem suficienta apa. Ar trebui evitate sucurile, cafeaua in exces si ceaiurile laxative", ne sfatuieste Cori Gramescu.
Citeste si: Reteta zilei: Cori Gramescu iti recomanda pui inabusit cu orez
Vrei sa tii Postul Pastelui? Urmeaza aceste sfaturi de la nutritionisti
Tranzitia de la perioada de post la alimentatia de Sarbatori
Ioana Ginghina si dieta de post: cum poti slabi 5 kilograme
Dieta sanatoasa in perioada postului - Alimente recomandate
Ce ne recomanda nutritionistii in perioada postului
Carmen Bruma iti spune ce sa mananci atunci cand tii post