Noi am stat de vorba cu trainerul in comunicare Mimi Necula, fondatoarea Verbal&Nonverbal si, am aflat pentru tine o multime de secrete despre ceea ce spunem atunci cand nu vorbim.
Ce intelegem prin comunicare non-verbala?
De cand ne nastem si pana incetam a mai fi, COMUNICAM.
Aceasta comunicare, insa, nu inseamna, doar, a vorbi, ci intregul proces prin care noi transmitem catre cei cu care relationam, informatii.
Comunicarea non-verbala este reflectarea exterioara a sentimentelor interioare!
Mai exact, intregul arsenal de semnalmente pe care corpul nostru, in mod constient sau, de cele mai multe ori, inconstient, le transmite. Acestea sunt vizibile sau perceptibile la nivelul intregului corp, si nu numai: la nivelul fetei – expresiile faciale or mimica, la al membrelor – inferiare sau superioare, al posturii corporale si aici vorbim despre atitudine, al proxemicii, inteleasa ca si distanta dintre interlocutori, dar si al vestimentatiei si artefactelor.
Comunicarea non-verbala poate fi vazuta si inteleasa ca ceea ce spunem atunci cand nu spunem nimic! Fiecare dintre aceste detalii dezvaluie despre voi ceea ce cuvintele pot ascunde.
Se spune ca, prin comuinicarea non-verbala, dezvaluim adevaratele noastre intentii, in procesul de comunicare, tocmai deoarece acestea scapa de sub controlul constientului, al ratiunii, fiind atibuite laturii emotionale, acele emisferea a creieruluireptilian – emotional, responsabile de gestionarea afectelor.
Tot un tip de comunicare este si cea para-verbala, analizata, de multe ori, ca parte a comunicarii nonverbale, si tradusa in acele atribute ale vocii care nuanteaza vocea, conferindu-i sensuri mai subtile: ton, ritm, inflexiuni ale vocii…
Cum ne ajuta indiciile non-verbale in comunicarea de zi cu zi?
Se spune ca viata este ocazia de a trai emotii!
Insa, nu tot timpul, dezvaluirea starii emotionale este de ajutor. Comunicarea non-verbala este ci si despre emotii, despre cunoasterea, intelegerea si gestionarea lor….despre cunoasterea propriei persoane si a optimizarii comunicarii astefl incat sa obtinem rezultatul pe care ni-l dorim in urma unei relationare – de ordin personal sau profesional.
Control emotional poate face diferenta intre o reusita si un esec. Cu toti am trait situatii in care tocmai aceste emotii nu ne-au permis “sa fim noi insine” si sa ne comportam asa cum ne-am dori sau cum o facem in mod normal.
Insa, emotiile sunt cele ce dau valoare vietii; ele sunt indicatorii ce arata importanta lucrurilor si oamenilor din jurul nostru.
Controlul emotiilor inseamna intelegerea emotiilor si aducerea lor din sfera inconstienta in cea constienta. Daca ai sti “valoarea” unui zambet, nu ai zambi mai des? Daca ai sti ca privirea sau contactul vizual iti dezvaluie natura relatiei dintre cei care comunica, nu ai folosi acest indiciu in mod corespunzator? Daca ai sti ca gesturile au, fiecare dintre ele, un sens, o semnificatie aparte, nu te-ar ajuta sa comunici mai bine?
Fiecare indiciu non-verbal este o traducere a unei stari interioare care te poate ajuta in comunicare sau poate fi o piedica. Aceste indicii pot reduce sau, dimpotriva, amplifica sensul cuvintelor tale si te pot ajuta sa iti atingi obiectivul din comunicare!
Dobandirea abilitatilor de comunicare nonverbala transforma viata intr-o experienta ce merita traita!
Ce trebuie sa controlam in fata cuiva atunci cand nu vorbim?
Mintea da nastere gandului,
gandul da nastere unui sentiment;
sentimentul devine vizibil prin limbajul trupului;
limbajul trupului este o ferestra catre minte!
Emotiile – la nivel non-verbal, pentru ca fiecare emotie este vizibila in tot ceea ce facem…cand nu vorbim.
La nivelul fetei intalnim aproximativ 10 000 de expresii faciale. Fata este considerata cea mai expresiva parte a corpului.
Privirea sau contactul vizual, ca si durata sau orientare, pot oferi informatii despre interesul pe care il acorzi persoanei sau subiectului de discutie.
Zambetul poate darama sau ridica bariere in comunicare.
Fiziologia sau postura corporala reflecta starea de confort sau disconfort pe care o resimt cei aflati in procesul de comuinicare.
Afla de aici ce alte lucruri trebuie sa ai in vedere atunci cand comunici
Citeste si:
Cauti cauti un loc de munca? Iata 5 sfaturi de care trebuie sa tii cont
De ce au barbatii sanse mai mari la angajare decat femeile
Bautorii de CAFEA se pricep mai bine la aceste 5 lucruri
Gesturile – sunt peste 5000 la numar si pot inlocui, sustine sau contrazice ceea ce transmiti la nivel verbal. Mainile sunt cele mai spontane parti ale corpului.
Pozitia picioarelor tradeaza interesul pe care il manifesti in acel context – orientarea lor poate fi indicator de incredere, deoarece picioarele sunt considerate cele mai sincere parti ale corpului omenesc.
Se cunosc peste 1000 de posturi corporale care comunica despre si pentru noi.
Proxemica sau distanta dintre interlocutori este un barometru al relatiei dintre acesti si difera in functie de cultura.
Vestimentatia este un indicator ce reflecta starea de spirit insa si tipul de personalitate.
Ceea ce trebuie sa stim este ca, atunci cand cautam indicii non-verbale, trebuie sa luam in calcul macar 3 care sa sustina aceeasi idee, atfel, concluzia la care ajungem poate fi, si este, de cele mai multe ori, eronata.
Ce intelegem prin "zona de confort" si cat de important este sa avem grija ca ea sa nu fie incalcata?
“Zona de confort” este un concept cu care, eu personal, nu sunt de acord. E ca si cum toti am suferi de agorafobie. Viata presupune cunoastere, asumare, implicare. Toate acestea te scot din asa-zisa zona de confort iar oamenii care vor ceva de la viata, mai mult decat sa respire, resping acesta idee.
Cat de mult influenteaza non-verbalul dezvoltarea unei femei, fie ca vorbim de plan profesional, fie ca ne referim la cel personal?
In comunicarea non-verbala nu vorbim despre femei si barbati, ci despre oameni. Orice relatie interumana, interpersonala, se desfasoara dupa niste reguli ce nu tin cont s de sex.
Cu toate acestea, femeile au niste atu-uri, de care, daca sunt constiente, le pot folosi si, astfel, inclina balanta in favoarea lor: zambetul, privirea, pozitia corporala, vestimentatia… toate aceste pot ajuta o femeie mai mult decat un barbat. Daca sunt folosite corespunzator, in concordanta cu obiectivul propus!!!
Ce NU trebuie sa facem vreodata din punct de vedere al non-verbalului?
Comunicarea non-verbala poate face ceea ve comunicare verbala nu poate.
Intr-o comunicare, doar 38 % din proces este de natura verbala, restul este non-verbal si para-verbal!
Atat de mult comunicam non-verbal si, daca stim cum sa o facem, putem fi mai aproape de ceea ce ne dorim.
As vrea, totusi, sa nu reiasa ca acesta forma de comunicare poate substitui comunicarea vebala, in totalitate!
Ce nu ar trebui sa facem este sa ne imaginam ca noi “descifram” interlocutorul faca ca el sa faca acelasi lucru!
Procesul este ca o strada cu doua sensuri: tu il “citesti” pe el si el pe tine. Esti atenti la ceea ce ti se transmite insa, si la ceea ce transmiti tu insati / insuti!
Un sfat pentru cititoarele feminis.ro?
Doamne si …Doamne!
Sunt atat de multe lucruri, in noi si in jurul nostru care ne pot face traiul mai usor si mai frumos. Insa, totul incepe cu cunoastrea… de sine si a celorlalti.
Restul e …non-verbal!
Citeste si:
Cauti cauti un loc de munca? Iata 5 sfaturi de care trebuie sa tii cont