Metodele de contraceptie au existat de cand lumea. Fie ca vorbim de leacuri babesti, de cele pe baza de plante, prezervative sau injectii hormonale, exista foarte multe metode de contraceptie, mai mult sau mai putin eficiente. Afla care ti se potriveste inainte sa le folosesti.
Metodele naturale de contraceptie
Desi metodele naturale de contraceptie reprezinta cea mai ridicata sursa a sarcinilor neplanificate, ele sunt inca cele mai raspandite si folosite metode.
In ce constau acestea? Metoda naturala de contraceptie se bazeaza pe evitarea relatiilor sexuale in perioada ta fertila, fapt ce este cu adevarat greu de realizat, daca nu ai un ciclu menstrual regulat. Acest lucru impiedica si mai mult eficacitatea scazuta a acestei metode de contraceptie.
Metode contraceptive de bariera
Sunt metodele de contraceptie fizice si se impart in 2 categorii: cele utilizate de barbati (prezervativul) si cele utilizate de femei (diafragma, inelul vaginal, bureti sau geluri cu spermicide).
Prezervativul reprezinta forma cea mai cunoscuta de contraceptie si cea mai des folosita. Deseori acesta nu este apreciat pentru ca nu este tocmai la indemana. Insa sunt recomandabile persoanelor cu o viata sexuala activa, dar care nu au un partener stabil, putandu-se astfel proteja si de bolile cu transmitere sexuala.
Metodele contraceptive de bariera pentru femei au putine efecte secundare si sunt usor de folosit, dar din pacate nu sunt foarte eficiente, existand sanse mai ridicate ale sarcinilor nedorite. Un plus il reprezinta faptul ca unele din ele te protejeaza si de bolile cu transmitere sexual, spre deosebire de contraceptivele orale.
Contraceptia hormonala
Exista anumite preparate hormonale cu rol contraceptiv care se administreaza injectabil. Injectiile se realizeaza o data la 3 luni, in brat. Asadar, contraceptia hormonala injectabila impiedica spermatozoizii sa fecundeze ovulul. Nu neglija insa faptul ca, datorita cantitatii ridicate de hormoni injectate in corp prezinta si un dezavantaj pentru tine. Organismul poate suferi anumite dereglari hormonale, cum ar fi dureri puternice la nivelul sanilor, sau dereglarea ciclului menstrual.
Contraceptia orala
Pilulele contraceptive sau anticonceptionalele se iau de catre femei, pe cale orala. Acestea pot contine atat hormoni sexuali feminini(estrogen), cat si masculini(progesteron), sau doar cei din urma. Doza suplimentara de hormoni iti va inhiba ovulatia, putand impiedica o eventuala sarcina nedorita.
Aceasta metoda de contraceptiva este folosita in special de cuplurile stabile, pentru ca nu reduce riscul bolilor cu transmitere sexuala. Insa, aceasta metoda are si partile ei negative chiar si pentru cei cu o relatie sexuala stabila. Riscul de a ramane insarcinata creste considerabil? daca uiti sa iei si numai o singura pastila din blister. In plus, o data la cateva luni este recomandabil pentru organism sa le intrerupi, motiv pentru care trebuie sa cauti alt mijloc de contraceptie.
Pilula de a doua zi
Aceasta metoda contraceptiva este una de urgenta, ea continand un numar ridicat de hormoni. Aceasta se ia in maxim 72 de ore de la un contact sexual neprotejat pentru a evita o sarcina nedorita.? Cu toate aceasta, pilula de a doua zi poate fi luata de maxim doua ori pe an, cu o pauza de 6 sase luni. Ea are eficacitate de aproximativ 90% si datorita concentratiei mare de hormoni are mai multe efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, abdominal, ameteli si multe altele.