1. Fumatul pasiv creste riscul de cancer la san
Un studiu la care au participat peste 500 de femei din Mexic arata ca persoanele care se expun regulat la un mediu in care fumatul pasiv este frecvent au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cancer la san, spre deosebire de cele care evita un astfel de mediu.
2. Legumele sunt un aliat eficent in prevenirea cancerului
Consumul de legume si fructe bogate in antioxidanti este o metoda eficienta de prevenire a cancerului la san. Nasturelul face parte din familia cruciferelor, are proprietati antibiotice si antioxidante si este o leguma recomandata. Pe langa aportul bogat de minerale si vitamine (fier, magneziu, zinc, sulf, calciu, iod, vitamina C, A, B1, B2, B3 si E) aceasta leguma contine o substanta numita glucobrascina si este eficienta in prevenirea cancerului la san. Un studiu publicat in "British Journal of Nutrition" arata ca femeile care sufereu de cancer la san si care cosumau zilnic in jur de 80 de grame de nasturel au prezentat o reducere a tumorii la numai opt ore dupa consum.
3. Riscul se poate transmite si pe linia paterna
Multe dintre femei fac greseala sa creada ca riscul este prezent doar in cazul in care au existat antecedente pe linia materna. Lucru care nu este deloc asa pentru ca un astfel de risc se poate transmite si in cazul in care anumite rude din partea tatalui au avut cancer la san.
4. Femeile sociabile au un risc mai scazut
O viata sociala activa este benefica pentru sanatatea ta si poate reduce riscul de cancer la san. Cercetatorii de la Universitatea din Chicago sustin in urma unui studiu de specialitate ca stresul si starile de anxietate cauzate de o activitate sociala scazuta stimuleaza aparitia tumorilor.
5. La fiecare 13 minute o femeie moare de cancer la san
Statisticile arata ca cancerul la san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer intalnit la femei, iar Romania este pe locul I in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta de cancer la san. Anual peste 7000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de san si sub 10% descopera aceasta afectiune in faza incipienta care ar insemna si o sansa de supravietuire de 100%.
6. 80% dintre nodulii depistati sunt benigni
Este recomandat sa mergi imediat la un control de specialitate in cazul in care ai depistat un nodul dar nu este cazul sa te sperii. Asta pentru ca 80% dintre nodulii depistati se dovedesc a fi benigni in urma unei examinari amanuntite.
7. Uleiul de peste, eficient in reducerea riscului
Includerea uleiului de peste in alimentatia ta este puternic sustinuta de un nou studiu care arata ca acest tip de ulei reduce riscul de cancer la san cu pana la 32%. Asta datorita continutului ridicat de acizi grasi omega-3. Iti poti asigura aportul necesar din suplimente sau printr-un consum regulat de somon, sardine, seminte de in si nuci.
8. Produsele de uz casnic maresc riscul
Produsele pe care le folosim pentru uzul casnic pot contine chimicale puternice care cresc riscul de cancer la san. Si odorizantele se adauga la aceasta lista.
Redu expunerea la aceste produse folosindu-le in cantitati mici si in timpul utilizarii mentine o aerisire constanta a spatiului, tine usa sau ferestrele deschise, permitand sa intre cat mai mult aer curat.
Consumul de seminte de in reduce rata mortalitatii cauzata de cancerul de san
Vinul rosu este benefic in tratamentele pentru cancer la san
Femeile se tem mai mult de kilogramele in plus decat de cancer