Din una in alta l-am intrebat din curiozitate si ce bauturi nu trebuie sa lipseasca din barul de acasa. Aveam eu in cap cateva, dar parerea unui specialist conta mai mult pentru mine decat ce credeam eu.
Mi-a spus ca "in primul rand nu trebuie sa-ti lipseasca vodca. Pentru ca daca iti faci un ceai de musetel, cu lamaie si ceva zahar brun, cativa stropi de vodca merg perfect". "Cum?", am zis eu "ceai de musetel cu vodca?" Numai auzisesm de asa ceva pana atunci. M-am dus acasa, am scos ceaiul de musetel din dulap, l-am preparat ca la carte apoi am adaugat zahar si lamaie si la final cateva picaturi de vodca. Trebuie sa recunosc ca la inceput mi-a cam tremurat mana cand am pus vodca pentru ca nu eram obisnuita cu asa ceva, dar cand am gustat m-am convins ca Alex avea dreptate.
"Apoi dupa vodca trebuie sa ai sucuri", mi-a spus el. Orice fel de suc combinat cu vodca este un cocktail bun, de la banalul suc de portocale, pana la sucul de mere sau cel de visine.
Dupa ce te-ai pus la punct cu vodca si sucurile va trebui sa alegi si un vin. Iar am fost surprinsa sa aflu ca sunt multe cocktailuri care se fac cu vin, in afara de clasicul vin fiert cu fructe si scortisoara. Alex mi-a recomandat sa cumpar un vin african sau australian. La noi in tara se gaseste vin de origine sud-africana, adus de romanul Razvan Macici, vinificator in Nederburg. Cat despre vinul australian, si el se gaseste la noi, il poti comanda chiar de pe Internet. O sticla de vin facut la Penfolds, in Australia, costa intre un milion si un milion jumate, dar merita.
Un cocktail pe care poti sa il faci cu vin este punch-ul. Cel pe care vedem ca il beau pustii americani la petrecerile de absolvire. Pentru asta ai nevoie de 500 ml de vin rosu, 3 lingurite de sirop de capsune, o lamaie, o portocala, scortisoara si cuisoare dupa gust, 50 ml de rom. Fierbi vinul cu siropul, apoi adaugi scortisoara si cuisoarele, le mai lasi un pic sa fiarba. Tai fructele si le pui peste vin, iar la final romul. Poti sa strecori bautura sau sa o consumi cu tot cu fructe.
Urmatoarele pe lista sunt ginul si romul. Alex mi-a recomandat ca romul sa fie cat mai vechi. Cu romul alb poti sa faci un Mojito delicios. Ai nevoie de rom alb, zahar brun, lime, gheata, frunze de menta si apa minerala. Se amesteca totul si se bea cu cea mai buna prietena. Sau poti sa faci un Frozen Daiquiri: rom, lime si zahar.
Despre cultura coktailurilor in Romania, Alex mi-a spus ca nu intelege de ce oamenii care au bani si merg prin barurile de fite continua sa comande energizant cu whisky cand sunt atatea cocktailuri bune pe care este oricand gata sa le prepare. In fond asta inseamna sa fii barman.