In Sudul si Sud-Estul Romaniei, la cei care au bebelus, Anul Nou se sarbatoreste respectand un ritual stravechi, de pe vremea geto-dacilor: "Datul de grinda" al copilasului.
"Datul de grinda" se celebreaza de Anul Nou, la bebelusi, in primii trei ani de viata. La inceput, acest ritual era savarsit de preot, dar pentru ca numarul de copii era tot mai mare, s-a dat dezlegare. Astfel, acest ritual era facut de moasa copilului, de nasul sau tatal micutului.
Potrivit crestinortodox.ro, legenda spune ca Zamolxe i-ar fi spus liderului militar al geto-dacilor (care se plangea ca se nasc tot mai putini baieti si ca sunt piperniciti) sa faca un ritual:
"Pentru savarsirea ritualului este nevoie de o masa, un fier, o paine impletita, trei banuti. Cel care oficiaza slujba se spala pe maini, ia copilul de subtiori si il asaza cu piciorusele pe bucata de fier, dupa care il ridica pana sus, la grinda, apropiindu-l cu crestetul capului, spunand; fie ca acest prunc sa fie sanatos si sa creasca mare si puternic ca fierul. Aceasta se face de trei ori, dupa care il da pe copil parintilor. Acest ritual sa se faca in prima zi din an, la orele diminetii si sa se repete in primii trei ani de viata ai copilului."
Citeste si: Traditii si superstitii de Sfantul Andrei: ASA afli in cati ani te vei marita
Traditii si superstitii de Sfanta Ecaterina: Ce trebuie sa faci daca esti nemaritata