Decorul din camera
In mod surprinzator, interioarele minimaliste si elegante nu pot alimenta creierul la fel de mult ca o casa sau un apartament care este un pic dezordonat, ticsit, ingramadit, spune Dr. John Zeisel, citat de oprah.com; el proiecteaza, prin intermediul companiei sale (Hearthstone Alzheimer Care, din Woburn, Massachusetts), medii terapeutice pentru persoanele care sufera de dementa. Si concluzia la care a ajuns este ca decorul / obiectele decorative din camerele noastre ne ajuta intr-un fel sau altul sa avem acel sentiment de "impamantenire", ca prindem radacini undeva, acasa.
"Pacientii cu Alzheimer se ratacesc si umbla adesea fara sa stie unde sunt. Cu toate acestea, daca le oferi repere vizuale bune - obiecte si imagini - cu care ei sunt familiarizati, destinatii la situate la extremitatile holurilor, cum ar fi bucatariile, spatiile de activitate si usile care ii conduc afara in gradini vindecatoare - care le ofera conditii de siguranta si senzatia ca sunt bineveniti/invitati - acestia se opresc din hoinarealea lor si incep sa mearga si sa se plimbe cu un scop", explica Dr. John Zeisel.
In mod similar, atunci cand te uiti in jurul propriului apartament / propriei locuinte si vezi dovezile care iti indica cine esti tu (toate cartile pe care le-ai citit, proiectele la care lucrezi), te simti impamantenit in acel loc, simti ca prinzi radacini in locuinta ta.
Citeste si: 3 rezolutii pentru o casa mai sanatoasa in 2014
Sifonierul tau este plin pana la refuz? Trucuri simple care te ajuta sa te organizezi
6 reguli pentru o bucatarie in care domneste ordinea si disciplina