Sportul este o activitate bine definita, care, desi nu vrem sa acceptam are cateva reguli bine stabilite si extrem de necesare pentru rezultate maxime. Trebuie sa ai grija sa ai echipamentul adecvat, sa il practici frecvent, sa executi exercitiile corect si de asemenea, sa acorzi si atentie alimentatiei tale. Poate ca nu tii o dieta, nu vrei sau nu poti, si nimeni nu te poate ajuta, dar sa ai un pic grija de alimentatia ta in timp ce practici sport mi se pare de bun simt.
Oricum, toti specialistii sustin si recomanda sportul in "alianta" cu dieta pentru efecte maxime si de lunga durata, insa daca scopul nu este acela de a slabi foarte mult sau ai un corp care nu este predispus ingrasarii (adica esti o norocoasa), tot trebuie sa fii atenta la ceea ce mananci. Pana si eu, care sunt o gurmanda desavarsita, cand mergeam la aerobic, imi construisem un program alimentar mult mai "light" ca de obicei; nu pot sa zic ca era o dieta in toata regula, dar oricum eliminasem multe dintre alimentele cu grasimi si bogat calorice din alimentatie.
Ei bine, m-am hotarat sa vorbesc cu un specialist in domeniu despre aceste mici scapari si importanta lor asupra organismului nostru. Asa ca am pus mana pe telefon si am sunat-o pe Cori Gramescu, instructor pilates la Getfit Gym si am intrebat-o ce reguli trebuie sa respectam in alimentatie atunci cand sportul face parte din viata noastra.
(Ce) mancam inainte de a practica sport?
Da, este recomandat sa vii la sala sau sa te apuci de antrenamentul tau periodic mancata, si nu cu stomacul gol. Cori Gramescu sustine ca inainte cu 1 ora, 1 ora si jumatate inainte de sport este recomandat sa mancam proteine si carbohidrati cu absorbtie lenta. Ce inseamna acest lucru? Inseamna legume, carne, oua si branzeturi, evident gatite intr-o maniera cat mai naturala si mai sanatoasa.
(Ce) mancam dupa antrenament?
Am auzit in treacat, intr-o discutie despre sport, la o masa cu prietenii, ca daca mananci imediat dupa sala, te ingrasi, iar daca stai nemancata o ora sau doua slabesti. Nu am bagat de seama atunci aceasta informatie, dar acum a venit timpul sa o verific direct la sursa. Cori sustine ca alimentatia de dupa sala depinde de antrenamentul pe care il practici:
- daca faci cardio, tae bo sau aerobic, atunci recomandarea este sa nu mananci nimic dupa sala timp de o ora
- daca practici pilates sau fitness (antrenament cu greuatati), atunci poti sa mananci imediat dupa sala, iar sfatul este sa consumi un fruct (orice fel de fruct), pentru a evita catabolismul (adica pentru a se evita arderea muschilor in loc de cea a grasimii, una dintre cele mai frecvente greseli ale practicantilor de sport).
- Cori sustine ca alimentatia in sport depinde foarte mult de obiectivele pe care le ai si de drumul pe care vrei sa il parcurgi pentru a-ti atinge acest obiectiv: de exemplu, daca vrei cu tot dinadinsul sa slabesti si sa nu ai nici un pic de celulita, atunci nu iti permiti nici o abatere de la dieta prestabilita
- Nu iti interzice nimeni sa nu gusti un cartof prajit, o lingurita de prajitura, o bucata de ciocolata (desi specialistul nu este de acord cu ideea conform careia exista femei care sa se opreasca la o singura lingurita de prajitura si spune ca nici una dintre clientele ei nu a reusit aceasta "performanta"), atunci cand esti constienta de efectele pe care le creeaza asupra ta: o prajitura savurata lasa urme, pe corpul tau, mai ales sub forma de celulita;
- Si pornind de la ultima afirmatie de mai sus, se pare ca adevarata problema in practicarea sportului nu este sa slabesti, spune Cori, ci cum sa mentii; iar cealalta problema extrem de importanta este celulita – aceasta este cea mai "pacatoasa" consecinta a consumului unor alimente nesanatoase (dulciuri, grasimi, prajeli, etc). Ea sustine ca tu, ca practicant al unui sport, ai un avantaj in fata altor femei care mananca astfel de alimente interzise si nu practica sport, in sensul in care reusesti intr-un final sa slabesti (desi grasimea odata depusa necesita mult mai mult timp sa fie data jos), dar alimentatia este "sireata", si te tradeaza in partile cele mai importante, prin aparitia unei probleme de care vrem sa scapam prin orice metode: celulita. Este important sa intelegem ca fiecare exces de acest fel are consecinte,
Si atunci ce facem?
Pai eu zic sa ne abtinem cat putem de mult! E greu, nu? Ok, asa i-am spus si eu, si cel mai bun exemplu pe care mi l-a dat a fost propria persoana: Cori a adoptat o filosofie a omului care involuntar, "pacatuieste" culinar. Si ea recunoaste ca, odata la cateva saptamani, mananca fie o ciocolata, fie o prajitura, adica face un exces de zel. Dar, ceea ce mi-a spus este ca prefera sa consume astfel de alimente, dar din locatii de lux, si la preturi foarte mari, asigurandu-se ca sunt cu adevarat naturale.
Una este sa mananci ciocolata obisnuita, din comert, ne spune Cori, care are o sumedenie de chimicale si altceva este sa consumi o ciocolata de buna calitate, ferindu-te astfel de efectele nocive ale chimicalelor comerciale: adica celulita si aspectul deteriorat al pielii. Ceea ce vrea sa spuna specialistul nostru este ca mai bine alegem raul cel mai mic, cu efecte nocive minime.
Sfideaza dulciurile banle, pline de chimicale din comert si ofera-i rasfatului un tratament veritabil, de lux! Daca tot te razvratesti impotriva dietei, fa-o intr-un mod sanatos si delicios!
Tu "pacatuiesti" culinar atunci cand faci sport? Spune-mi mai multe pe forum.