Adori să vezi un sezon întreg din House of Cards, în loc să ieşi cu prietenele sau să citeşti o carte? Ei bine, pasiunea pentru un astfel de maraton trădează un adevăr tulburător. Un studiu recent realizat în cadrul University of Texas at Austin arată o legătură strânsă între tendinţa excesivă de a urmări seriale şi depresie.
Potrivit unei cercetări recente, oamenii care urmăresc des seriale au şanse mai mari să se confrunte cu o depresie şi suferă de pe urma singurătăţii, doi factori care apar şi în cazul altor excese, cum ar fi cele legate de alimentaţie sau alcool.
Echipa de cercetători de la UT-Austin a constatat că gradul de depresie în cazul participanţilor la studiu creşte direct proporţional cu timpul ocupat de seriale în activitatea zilnică a acestora.
Cercetătorii Yoon Hi Sung, Eun Yeon Kang şi Wei-Na Lee, au decis să analizeze cauzele şi efectele "binge-watching" (termen relativ nou definit în dicţionarul Oxford ca "vizionarea mai multor episoade dintr-un program de televiziune într-o succesiune rapidă"), pentru a vedea dacă obsesia pentru seriale precum "House of Cards" sau "Orange is the New Black" este atât de inofensivă pe cât ai crede.
"Totul a început de la acest cuvânt "binge", care are o conotaţie negativă, cu excepţia cazurilor în care este folosit în legătură cu vizionarea serialelor. Asta ne-a stârnit curiozitatea", a explicat profesorul Lee.
Aparent, vizionarea excesivă a serialelor are mai multe în comun cu mâncatul excesiv şi cu excesul de alcool decât ai crede. Sung, Kang şi Lee au chestionat 316 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, cu privire la frecvenţa vizionării unor seriale. Subiecţii au raportat cât de des adoptă comportamentul de "binge-watching", cât de des se confruntă cu sentimente de singurătate, depresie şi dacă au observat un deficit al procesului de autoreglare, ce contribuie la diminuarea stării de bine.
Astfel, cercetătorii au descoperit că depresia şi vizionarea excesivă a serialelor se află în strânsă legătură. Cu cât participanţii la studiu erau mai deprimaţi, cu cât aveau o tendinţă mai intensă de a devora fragmente ample de programe TV. Subiecţii au ales adesea această activitate pentru a evita sentimentele negative, comportament adoptat şi de indivizii care consumă excesiv alimente sau alcool.
În acest context, este importantă o definiţie exactă a conceptului de "binge-watching". Nolan Feeney descria vizionarea excesivă a serialelor astfel: "binge-watch: să urmăreşti cel puţin patru episoade dintr-un program de televiziune, de regulă serial, dintr-un foc (exceptând pauzele pentru gustări sau pentru vizite la toaletă)". De asemenea, Feeney subliniază că fenomenul se manifestă "adesea în detrimentul altor responsabilităţi, într-un mod în care poate provoca sentimentul de vinovăţie."
Deşi cercetătorii nu sunt încă pregătiţi să declare acest fenomen ca fiind o epidemie, au ţinut să sublinieze că acest comportament ar trebui să fie privit cu mai multă atenţie.