Spania este vizata prinvind raspandirea virusului prin castravetii organici exportati in Germania, insa acum, potrivit cercetatorilor, nu se mai stie sigur daca intr-adevar sursa virusului au fost castravetii. Ceea ce face posibil ca oricare dintre legumele si fructele pe care le consumam zilnic sa fie o sursa infestata.
Iata factorii care pot duce la aparitia unor infectii cu virusuri ce ne ameninta sanatatea.
Canalizare contaminata
Salata si castravetii sunt legume cu un aport ridicat de legume, ceea ce inseamna ca pentru a creste necesita sa fie udate din plin. Iata si problema, daca apa este contaminata cu virusuri precum E.coli sau listeria, legumele sunt infectate si astfel, si noi. Chiar si spalatul inainte de a le consuma nu poate fi un ajutor real.
Pesticide toxice
Multe dintre legumele pe care le consumam zilnic sunt crescute in sere si solare, iar mediul in care acestea sunt tinute este perfect pentru dezvoltarea insectelor. Iar aici intervine inventia omului, pesticidele, pe care fermierii le folosesc pentru a distruge insectele daunatoare. Iar aceste pesticide pot raman pe legume si ajungem sa le ingeram. Otravirea cu pesticide poate duce la serioase afectiuni ale sistemului nervos.
Spalatul "murdar"
Se obisnuieste ca legumele din supermarketuri sa fie spalate inainte de a fi puse la raft, cat pentru a arata mai bine si mai atragator pentru consumator. Dar asta nu este neaparat bine, pentru ca in apa cu care sunt spalate sunt adaugate solutii dezinfectante, care in mod normal ar trebui sa omoare virusurile. Insa studiile arata ca un virus precum E.coli este rezistent la chimicale. Si chiar aceste chimicale pot fi daunatoare, deoarece reduc din proprietatile nutritive.
Lipsa igienei
Persoanele care lucreaza in tarile exportatoare de fructe si legume sunt oameni de cele mai multe ori, exploatati de marile companii si care sunt nevoiti sa lucreze intr-un mediu poluat si in conditii minime, in care conditiile de igiena sunt ultima lor problema. Si din cauza acestui lucru, consumatorii cad victimele unor bacterii care se pot dezvolta si devin chiar mortale.