Uneori poate părea că fertilitatea este strâns legată de vârsta partenerilor sau de un strop de noroc. Însă Dr. Geetha Venkat, director al Harley Street Fertility Clinic, susţine că multe cupluri nu realizează cât de importanţi sunt factorii legaţi de stilul de viaţă atunci când vine vorba de sănătatea aparatului reproducător, al spermei şi ovulelor.
Iată ce puteţi face, potrivit specialistului:
Menţineţi o greutate sănătoasă
Aparent, greutatea sporită poate scădea calitatea embrionilor şi există un risc sporit de a pierde sarcina în cazul în care ai ceva mai multe kilograme în plus.
Dr. Venkat recomandă o dietă bogată în proteine, fibre, un consum potrivit de apă şi eliminarea alimentelor procesate.
De asemenea, mişcarea, în special exerciţiile făcute în intervale scurte, la intensitate mare, încurajează eliminarea toxinelor prin transpiraţie, iar acest lucru ajută la protejarea sistemului reproducător în cazul ambelor sexe.
Mai uşor cu alcoolul şi cofeina
Alcoolul încurajează sporirea nivelului de toxine din organism, aşa că ar trebui evitat.
Cofeina nu trebuie să depăşească 300 de mg pe zi dacă vrei să rămâi însărcinată, susţine Dr. Venkat.
Atenţie la nivelul de stres
Încercările eşuate de a rămâne însărcinată pot fi stresante, aşa că n-ar strica să ai câteva tactici care să te ajute să eliberezi tensiunea.
Specialiştii spun că acupunctura ajută, întrucât relaxarea permite organismului să se concentreze asupra concepţiei.
Redu aşteptările în primele trei luni
Durează mai mult decât ai crede să îţi pregăteşti organismul pentru sarcină. Nu poţi să renunţi astăzi la alcool, ţigări şi cafea şi a doua zi să rămâi însărcinată garantat. Specialistul spune că impactul acestor schimbări asupra procesului de formare a ovulului şi producţiei de spermă poate apărea în decurs de 2-3 luni de la începerea regimului de detoxifiere.
În plus, dacă ai luat anticoncepţionale, durează o vreme până când ciclul menstrual revine la normal.
Nu exageraţi cu sexul
Specialistul spune că este suficient să încercaţi de trei sau patru ori pe săptămână şi în fiecare zi pe toată durata ovulaţiei.