Un adult normal are, in medie, doua pana la trei raceli pe an, potrivit Centers for Disease Control. Indiferent daca au atins deja acest numar sau ai reusit sa stai departe de raceala sezonul acesta, cu siguranta esti dispusa sa faci orice pentru a opri raceala chiar inainte de a pune stapanire pe sistemul tau respirator.
Dar adevarul este ca, odata ce virusul a intrat in sistemul tau, nimic nu il poate impiedica cu adevarat sa isi urmeze cursul. Ce boala te poate "ucide", in functie de zodie
Acesta este adevarul: asa-zisii aliati care lupta impotriva racelii (precum vitamina C, zincul si usturoiul) nu sunt sustinuti de stiinta. Si in vreme ce elementele de mai sus (care nu sunt pe baza de prescriptie medicala) pot ameliora simptomele, ele nu vindeca congestia, secretiile nazale abundente si durerile pe care le resimti in tot corpul.
Dieta PMS - Invata sa tii in frau sindromul premenstrual
Cu toate acestea, trebuie sa stii ca nu esti complet lipsita de aparare. Daca iti mentii un sistem imunitar puternic, vei avea mai multe sanse sa lupti impotriva invaziei unui virus gripal sau unei raceli. Iata cateva elemente care trebuie sa existe in arsenalul tau atunci cand vrei sa ai un sistem imunitar puternic:
1. Tinteste catre un somn de calitate. Stim, este mai usor de zis decat de facut. Dar faptul este ca un somn inadecvat reuseste sa faca o bresa in sistemul tau imunitar. Unele studii au aratat ca o calitate proasta a somnului defavorizeaza functionarea celulelor T si creste creste citokinele inflamatorii - ambii factori slabesc capacitatea organismului de a lupta cu raceala si gripa.
2. Fa-ti plinul de alimente vegetale. Fructele, legumele si cerealele integrale au cantitati mari de antioxidanti, care sunt esentiali pentru repararea celulelor si ii ofera sistemului tau imunitar un plus. Alimentele vegetale minimizeaza stresul asupra sistemului imunitar, astfel incat sa poata lupta mai bine impotriva infectiilor.
3. Mananca mai multe ciuperci. Acestea au puteri de imbunatatire a sistemului imunitar. Ciupercile shitake ocupa un loc special in medicina chineza din antichitate. Ciupercile sporesc puterea celulelor implicate in lupta impotriva infectiilor, asa ca ar fi bine ca ciupercile sa devina o parte importanta a planului tau alimentar; le poti trage in tigaie, alaturi de alte legume, sau le poti include in salate.
4. Hidrateaza-te. Vorbim in acest caz de supa fierbinte, de ceai si de alte lichide fierbinti care ajuta la ameliorarea mucusului si, daca ai o durere in gat, te fac sa te simti mai bine. Chiar si lichidele aflate la temperatura camerei pot functiona in favoarea ta. Iar o hidratare adecvata ajuta corpul sa lupte cu infectia, spun specialistii americani citati de womenshealthmag.com.
Citeste si: 8 obiceiuri nocive de zi cu zi, care iti dau dureri de spate
Cum ai grija de sanatatea ta in Anul Caprei de lemn
Cum iti alegi medicul de familie - Cele mai importante criterii