Iata cele mai frecvente afectiuni care se manifesta prin ingrasare.
Sindromul ovarului polichistic
Aceasta afectiune presupune un dezechilibru hormonal ce afecteaza ovulatia. Ovarele si uneori glandele suprarenale produc o cantitate prea mare de hormon masculin. Dar pentru ca nu poate fi considerat un simptom general poti fii atenta si la alte detalii, cum ar fi parul facial in exces. acnee severa, menstruatie neregulata, rarirea parului, toate semne ale excesului de hormon masculin.
Probleme ale tiroidei
Daca ai experimentat frecvent fluctuatii ale greutatii, hipotiroidismul poate fi una dintre cauze. Insuficienta de hormoni tiroidieni produsi de glanda tiroida este factorul decisiv. Este intalnita cel mai frecvent dupa varsta de 40 de ani si in jur de 10% din adulti se confrunta cu aceasta problema.
"Mixedem" este forma cea mai severa de insuficienta tiroidiana care presupune infiltratia tesuturilor. Infatisarea persoanelor afectate este una caracteristica, fata rotunjita, umflatana si buze ingrosate, par rar si unghii subtiri. Asa ca excesul de lichide este de fapt cel care duce la luarea in greutate si nu este vorba de un depozit de grasime. Iar urmarea unui tratament ajuta la eliminarea excesului de lichide, nu si de grasimi. Aceasta forma survine la femeile intre 30 - 50 de ani si la nou nascuti.
Stres cronic
Persoanele supuse unui stres continuu, sau se confrunta cu stari de anxietate si dureri, pot avea de a face si cu un numar in plus de kilograme. Organismul produce intr-un astfel de moment niste substante, precum hormonul cortizol, care stimuleaza depozitarea de grasimi, in special in zona abdomenului. Si chiar daca apetitul nu creste, ingrasarea este inevitabila din cauza incetinirii metabolismului.
Sindromul Cushing
Se intalneste atunci cand organismul produce o cantitate ridicata de hormon cortizol pe o perioada indelungata. Iar un astfel de nivel ridicat de cortizol se manifesta prin exces de greutate in special la nivelul fetei si partea superioara a spatelui si abdomenului, stari de oboseala. Netratata, aceasta afectiune pote duce la diabet, hipertensiune arteriala si osteoporoza.
Vezi care sunt medicamentele care duc la ingrasare
Medicamente care duc la ingrasare
Urmezi un anumit tratament? Atunci trebuie sa iei in considerare si acest factor daca ai anumite probleme cu greutatea. Pentru ca adesea medicamentele iti pot face mai mult rau decat afectiunea in sine.
- Antidepresivele sunt considerate a fi factorii cei mai cunoscuti care duc la ingrasare. Medicamentele administrate au acest efect decat daca sunt luate pe o perioada lunga de timp. Dar in timp ce unele medicamente pot duce la ingrasare sunt altele care nu au un efect asemenea, asa ca cel mai bine este sa vorbesti cu medicul pentru a cunoaste aceste efecte dinainte.
- Medicamentele pentru diabet, in special cele pentru diabetul de tip II care este si cauzat de obezitate, pot duce la ingrasare. Dar cu acordul medicului si cu supravegherea necesara prin reducerea dozei medicamentoase poti reduce kilogramele.
- Contraceptive orale
- Steroizii administrati pentru controlul unor afectiuni ale sistemului imunitar, precum astmul, artrita sau lupus, pot duce la ingrasare. Iar luarea lor pe termen lung pot creste apetitul si in ciuda acestui lucru nu este recomandat incetarea tratamentului. Acest lucru se poate face doar sub supraveghere medicala si la acceptul medicului.