Cei mai multi oameni nu includ in meniul lor suficiente uleiuri bune - acelea care ajuta la prevenirea bolilor inimii - arata un studiu realizat in 40 de tari si publicat la sfarsitul anului 2013. Astfel, in 29 din cele 40 de tari acoperite de studiul respectiv, consumul de grasimi saturate (grasimile nesanatoase, care cresc nivelul colesterolului), este mai mare decat cel recomandat.
Acelasi studiu releva ca in jumatate din aceste tari, consumul de uleiuri nesaturate (cele care ajuta la mentinerea nivelului colesterolului in limite normale), este mai mic decat cel necesar in mod normal in alimentatia unui adult care vrea sa fie sanatos.
Medicii nutritionisti explica in ce procent ar trebui sa se gaseasca grasimile "bune" in alimentatia noastra. "Grasimile ar trebui sa se regaseasca in alimentatie in proportie de 30%, dintre care 20% ar trebui sa reprezinte uleiurile bune. Este important sa avem in alimentatia zilnica uleiurile nesaturate, in special cele ce contin acizi grasi esentiali. Institutiile internationale de sanatate recomanda ca, pe cat posibil, sa incercam sa inlocuim grasimile rele - cele saturate si trans, cu cele bune, nesaturate - in categoria carora se regasesc acizi grasi Omega 3 si Omega 6", subliniaza nutritionistul Corina Zugravu.
Ce surse de Omega 3 si Omega 6 exista? Unul dintre cele mai bogate alimente in Omega 3 este pestele. Sursele de Omega 3 si Omega 6 sunt: fructele oleaginoase (nucile, alunele, migdalele si fisticul), produsele care au la baza uleiuri vegetale - margarina de noua generatie - si diferite uleiuri vegetale consumate ca atare - cum ar fi uleiul de rapita, uleiul de in, uleiul de floarea soarelui.
Citeste si: 6 reguli pentru prajirea corecta a alimentelor
Grasimile sunt necesare si in timpul dietelor - Iata de ce
Dieta Shangri-La: slabesti 15 kg in 4 luni
Uleiul ingrasa mai tare decat untul - Ce trebuie sa stii despre grasimi
Mihaela Bilic iti spune ce tipuri de grasimi trebuie sa consumi