M-as simti jignita daca cel de langa mine nu ar da macar din cand in cand un mic semn de gelozie. As crede ca pierderea mea din viata lui ar fi egala cu pierderea unei sosete in masina de spalat: te supara nitel, da' nu doare.
Cand devii gelos?
Reactia instinctuala a unui om care simte ca ceva ii ameninta o relatie este sa devina gelos. Conform Dex Online, gelozia este acel "sentiment chinuitor si obsedant pe care il provoaca in sufletul cuiva banuiala sau certitudinea ca fiinta iubita ii este necredincioasa".
Am putea spune ca gelozia ne macina atunci cand ne inchipuim ca o persoana ne-ar putea lua locul. Tineti minte melodia lui Beyonce, "Ring The Alarm"? Cam asa ne gandim si noi "a naibii sa fiu daca o sa stea alta in casa mea si o sa se bucure de banii stransi de mine".
Ti-ai vazut partenerul de cuplu flirtand cu altcineva…e o situatie neplacuta, dar prin care trecem toti, mai devreme sau mai tarziu, cu anumiti parteneri si in anumite circumstante. Daca iti inchipui ca esti geloasa pe cele cateva cuvinte pe care el i le-a spus, pe tonul acela jos si seducator pe care l-a folosit sau pe felul in care i-a zambit, iti inchipui gresit. Gelozia e un sentiment provocat, cu siguranta, de un factor extern, dar cauzele aparitiei sale sunt numai si numai ale tale.
Gelozia este un amestec de frica si enervare, furie, totul condimentat cu lipsa increderii in propria persoana. Iata care sunt principalele cauze ale geloziei:
- Lipsa de incredere in propria ta persoana. Principalul motiv pentru gelozie este, in multe cazuri, neincrederea in propria noastra persoana, fie ca este vorba de neincrederea in noi ca femei sau in noi ca amante sau partenere de viata. Se spune -si tind sa cred ca este adevarat pentru ca am cunoscut astfel de femei- ca increderea in noi ne face sa fim mai putin predispusi la gelozie si sa simtim -chiar daca ea apare- mult mai putin efectele sale nocive.
- Perceptia gresita despre propria ta imagine. Pur si simplu, daca nu te simti bine cu corpul tau, daca ai impresia ca sanii tai nu ii plac partenerului tau sau nu te consideri o persoana atragatoare, exista sansa ca ori de cate ori el va intalni pe cineva mai atragator tu sa devii geloasa.
- Nesiguranta. Acest sentiment rezulta din perceptia gresita despre propria ta imagine si din lipsa de incredere in sine. Dar o alta cauza poate fi reprezentata de nesiguranta in partener sau in relatie.
Sigmund Freud identifica trei posibile feluri de gelozie:
- gelozia normala, concurentiala
Se petrece atunci cand partenerul este identificat in mod inconstient cu tatal sau mama. Persoana geloasa simte o teama, ca si cum ar pierde sanul matern.
- gelozia proiectata
Atunci cand partenerul care sufera de gelozie isi suspecteaza partenerul pentru ca el este, la randul sau, infidel.
- gelozia deliranta
Pentru Freud acest gen de gelozie denota o negare a propriei homosexualitati.
Un articol scris de psihiatrul Alain Sousa dupa Congresul Mondial de Psihiatrie din 2003 povestea un fenomen cel putin ciudat: "Paradoxal, numeroase persoane geloase, de fapt anxiosi care nu aveau incredere in ele insele, isi aleg parteneri care le amplifica acest sentiment. In scopul de a gasi siguranta de care au nevoie, ei aleg sa faca pereche cu femei atragatoare, chiar adevarate seducatoare. Aceste femei sunt, de cele mai multe ori, foarte sociabile, asa ca sentimentele de gelozie ale acestor barbati vor fi amplificate si mai mult. In afara acestui cerc vicios, trebuie subliniat faptul ca gelozia poate reprezenta un mod de viata liber consimtit!"
Ai inteles de unde vine gelozia? Daca raspunzi "Nu, pentru ca nu imi pot accepta propriul corp", poate te va ajuta sa citesti "Ce vede el cand te dezbraci?"