In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale, dintre acestia cel putin 300 de milioane sunt deja diagnosticati ca fiind obezi, iar in Romania statisticile raman la fel de ingrijoratoare.
In prezent, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate, cele mai afectate fiind persoanele cu varsta intre 15-64 de ani, iar cresterile ponderale progreseaza si in randul copiilor sub 5 ani, numarul acestora marindu-se cu 18% in ultimii zece ani.
„Este absolut normal ca cei mici sa castige kilograme in plus pe masura ce cresc, insa daca aportul caloric depaseste necesarul zilnic, iar greutatea nu mai este proportionala cu inaltimea specifica varstei, in acest caz putem vorbi de obezitatea infantila. La nivel european, numarul copiilor supraponderali creste anual cu 400.000 si desi statisticile sunt alarmante, nu par sa ingrijoreze pe nimeni.", explica Dr. Bogdan Moldovan, seful sectiei de chirurgie al Spitalului Sf. Constantin si Centrului Bariatric din Brasov.
Obezitatea poate aparea la orice varsta si poate fi rezultatul unor probleme genetice, endocrine sau hormonale, insa majoritatea cazurilor sunt corelate cu un stil de viata al plusurilor si minusurilor: alimentatia nesanatoasa este in exces, iar activitatile fizice sunt minime.
Copiii se afla in perioada de dezvoltare, astfel ca, spre deosebire de adulti, au nevoie in mod constant de o rezerva suplimentara calorica si nutritionala,care sa le alimenteze necesarul zilnic atat pentru dezvoltare, cat si pentru procesul de crestere.
Insa, atunci cand cei mici ajung sa consume mai multe calorii decat au nevoie, vor incepe sa acumuleze kilograme in plus.
Tratamentul obezitatii la copii difera in functie de varsta micutului si starea sa de sanatate.
Tratamentul obezitatii la copii presupune cel mai adesea efectuarea unor schimbari ale comportamentului alimentar si ale activitatii fizice.
Tratamentul obezitatii la copii sub sapte ani care nu au probleme de sanatate presupune mai degraba pastrarea constanta a greutatii in perioada de crestere. Aceasta strategie permite copilului sa creasca in inaltime insa nu si in greutate.
Tratamentul obezitatii la copiii de peste sapte ani sau cu varsta mai mica care au probleme de sanatate, consta in pierderea kilogramelor. Aceasta pierdere in greutate trebuie sa se faca incet de la o jumatate de kilogram pe luna la o jumatate de kilogram pe saptamana.
Mentinerea stabila a greutatii copilului se realizeaza prin stabilirea unei diete sanatoase si cresterea activitatii fizice.
Sursa: Spitalul Sf.Constantin din Brasov
Citeste si:
Cum sa devii un campion in lupta cu obezitatea
O companie aeriana care isi pune clientii supraponderali sa...