Mai mult, doctorii americani spun că mersul pe jos este exerciţiul nr. 1 pe care îl recomandă majorităţii pacienţilor, deoarece plimbarea este un lucru foarte uşor pe care îl poţi face, nu necesită decât o pereche de pantofi de sport şi are uriaşe beneficii, atât la nivel fizic, cât şi mental.
Iată mai jos o serie de lucruri benfice la care să te aştepţi atunci când începi să mergi pe jos doar 30 de minute, în fiecare zi, în cea mai mare parte a săptămânii:
1. Starea ta de spirit se va îmbunătăţi.
Ştii cum uneori, este nevoie doar de un pahar cu vin sau un pătrăţel de ciocolată neagră pentru a atenua lucrurile, la finalul unei zile grele? Ei bine, dacă te duci să faci o plimbare, aceasta este o strategie cu zero calorii care are aceleaşi beneficii. Cercetările arată că mersul pe jos, făcut cu regularitate, îţi modifică de fapt sistemul nervos atât de mult încât vei simţi o scădere în ceea ce priveşte furia şi ostilitatea, spun experţii.
Mai mult, atunci când plimbările tale au scopul de a socializa, se întâmplă să dai peste partenerul tău, un vecin sau un bun prieten. Iar interacţiunea cu alţi oameni te ajută să te simţi conectată, ancorată, ceea ce te binedispune.
2. Creativitatea ta va începe să "erupă".
Fie că te simţi blocată în căutarea unei idei pentru la serviciu, fie că ai căutat de ceva vreme o soluţie la o problemă arzătoare, cercetările arată că ar fi o idee bună să te pui în mişcare.
Potrivit unui studiu din 2014 publicat în "Journal of Experimental Psychology, Learning, Memory, and Cognition", dacă optezi pentru o plimbare, aceasta îţi va aprinde creativitatea şi o va hrăni. Cercetătorii au aplicat o serie de teste creative şi de gândire unor subiecţi, în timp ce aceştia stăteau aşezaţi, dar şi în timp ce subiecţii se plimbau. Iar concluzia a fost că persoanele care se plimbau au fost mai creative decât cele care au stat jos.
3. Jeanşii tăi vor deveni mai largi.
Acest lucru poate ţi se pare evident, dar cu siguranţă este un beneficiu care îi va face fericiţi pe oamenii care încep să meargă pe jos în mod regulat. Pe măsură ce vei continua să mergi pe jos, vei observa că pantalonii tăi încep să devină mai largi în jurul taliei, chiar dacă cifra indicată de cântar nu s-a modificat prea mult.
Acest lucru se întâmplă deoarece plimbările regulate te pot ajuta să îmbunătăţeşti răspunsul corpului tău la insulină, ceea ce poate ajuta la reducerea grăsimii abdominale. Antrenorii de fitness spun că, dacă mergi pe jos zilnic, activitatea fizică de acest gen îţi accelerează metabolismul, prin faptul că arzi calorii în plus şi prin faptul că previne pierdereade masă musculară, ceea ce este deosebit de important pe măsură ce înaintăm în vârstă.
4. Îţi vei reduce riscul de a dezvolta boli cronice.
Statisticile sunt impresionante, iar autorităţile americane spun că mersul pe jos scade nivelul glicemiei, dar şi riscul tău general de diabet. Cercetătorii de la Universitatea Boulder Colorado şi cei de la Universitatea din Tennessee au descoperit că mersul pe jos în mod regulat a scăzut tensiunea arterială chiar cu 11 unităţi şi că această activitate fizică poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 20% sau chiar până la 40%.
Unul dintre cele mai citate studii despre efectele pe care le are mersul pe jos asupra sănătăţii noastre, publicat în "New England Journal of Medicine" în 2002, a constatat că persoanele care mergeau pe jos suficient de mult pentru a satisface criteriile legate de activitatea fizică (30 de minute sau peste 30 de minute de activitate fizică moderată, în 5 zile sau mai multe zile pe săptămână) au avut un risc cu 30% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, comparativ cu persoanele care nu au mers pe jos în mod regulat.
5. Îţi vei ajuta picioarele să îşi menţină frumuseţea şi supleţea.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul nostru de a suferi de vene varicoase creşte. Cu toate acestea, s-a dovedit că mersul pe jos este un mijloc de a preveni acele vene varicoase să se dezvolte, spun doctorii americani. Sistemul venos include o secţiune circulatorie cunoscută sub numele de "a doua inimă", care este formatăă din muşchi, vene şi valve localizate în gambe şi picioare.
Acest sistem lucrează pentru a împinge şi pentru a pompa sângele înapoi către inimă şi plămâni, iar mersul pe jos întăreşte acest sistem circulator secundar prin faptul că întăreşte, consolidează şi conservă musculatura picioarelor, lucru care stimulează un flux sangvin sănătos. Dacă tu suferi deja de vene varicoase, mersul pe jos zilnic te poate ajuta să ameliorezi umflăturile de la nivelul picioarelor. Sursa.