Insa cele mai mari dezbateri sunt legate de consumul de grasimi, deoarece exista multe persoane care aleg sa elimine grasimile din alimentatie, dar si mai multi sunt cei care consuma grasimi in mod excesiv.
Specialistii recomanda, pe cat posibil, inlocuirea alimentelor bogate in grasimi saturate, cu cele bogate in grasimi nesaturate: uleiurile vegetale (de masline, de in, de rapita) si produsele pe baza lor, precum maioneza si margarinele de noua generatie, bogate in grasimi esentiale Omega 3 si Omega 6. Schimbarea este benefica in special pentru sanatatea inimii.
"Alimentatia bogata in grasimi saturate si sedentarismul au rol determinant in cresterea nivelului colesterolului, unul dintre factorii importanti pentru sanatatea cardiovasculara. Sa nu pierdem din vedere ca aproximativ 80% dintre bolile de inima ar putea fi prevenite prin simple schimbari ale stilului de viata - o alimentatie echilibrata?si putina miscare practicata cu regularitate", subliniaza nutritionistul Maria Spiridon.
De asemenea legumele, fructele, cerealele, lactatele slabe, carnea de peste, ouale consumate cu moderatie, fructele oleaginoase si lichidele completeaza o dieta sanatoasa?si de aceea ar trebui sa le incluzi in meniul zilnic.
Citeste si: 3 condimente care te scapa de kilogramele in plus
Gabriela Cristea: "Nutritionistul nu mi-a interzis sa mananc grasimi"
Iata cum slabesti cu otet de mere!
Sursa foto: PR