Ce sunt "figurile"? Oamenii apeleaza la acest mod de a comunica sau de a-l face atent pe partener la unele probleme sau unele nemultumiri prezente in cadrul relatiei. Iata ce spune Cristina Calarasanu:
"Eu le-as numi mai degraba "reactii in oglinda". Pentru ca ele apar ca urmare a unor trairi legate de celalalt care nu reusesc sa fie intelese sau puse in cuvinte si atunci este necesara repetitia lor pentru a intelege in primul rand cum este sa fii in locul celuilalt, de ce el a procedat asa.
Este o modalitate de a inlocui comunicarea verbala (a discuta despre, a intelege ce inseamna, a gasi semnificatia acestor gesturi impreuna) cu o comunicare in act (adica a actiona in acelasi fel)."
Ce fel de relatie ai daca "figurile" sunt mereu prezente?
Psihologul Cristina Calarasanu ne dezvaluie care sunt trasaturile unei relatii in care fie unul, fie ambii parteneri recurg la astfel de siretlicuri:
"O relatie care se bazeaza pe un astfel de schimb este o relatie care nu a ajuns la maturitate din punct de vedere emotional, in care nu poate avea loc o comunicare autentica si in care legatura dintre cei doi este supusa mereu acestor reactii care iau prin surprindere si care nu lasa loc elaborarii lor, ci doar repetitiei."
Ajuta sau fac rau "figurile" intr-o relatie?
Specialistul CPAP afirma: "Ele nu sunt nici negative, nici pozitive, ci apar pentru ca in cuplu nu se gaseste o alta modalitate de a comunica."
Experientele noastre si ale celor din jurul nostru se invart in jurul acestor dificultati de comunicare. Andreea ne povesteste cum au ajutat-o pe ea si relatia sa sentimentala "figurile" facute la momentul potrivit!
"Cum ajuta fitele intr-o relatie? Dupa discutii interminabile prin care i-am spus prietenului meu ca urasc sa-mi inchida telefonul sau sa nu-mi raspunda la mesaje, intr-o zi am hotarat sa-i raspund cu aceeasi moneda. Toata ziua "nu am auzit telefonul". Asta dupa ce i-am trimis un mesaj in care i-am spus ca nu ma simt foarte bine. Sunteti curioase sa stiti ce a facut? A sunat de vreo 14 ori toata ziua. Cam din jumatate in jumatate de ora ,desi inainte nu ma suna niciodata. Mi-a demonstrat ca poate sa-si faca si el, din cand in cand, griji pentru mine, desi aproape nu mai credeam asta dupa comportamentul pe care il aratase in ultimul timp."
"Iubitul meu avea obiceiul sa flirteze si sa vorbeasca cu alte fete pe internet. De fiecare data cand ma suparam, imi zicea ca exagerez si ca nu inseamna nimic, pentru ca nici nu le stia pe respectivele fete. Asa ca m-am hotarat sa fac acelasi lucru, sa vorbesc cu diversi baieti pe internet, fara sa ma ascund, ba chiar sa ii atrag atentia. Ce efect a avut? Niciunul. Nu numai ca nu s-a schimbat deloc si nu i se pare nici acum ca face un lucru gresit, dar din acel moment a avut cel mai bun motiv pentru a-mi arunca reprosuri in fata, daca m-as mai fi plans de ce facea el", povesteste fata.
O intamplare auzita recent m-a facut sa imi dau seama ca uneori barbatii iau drept "figuri" si unele evenimente absolut normale. O prietena de-a mea (obsedata de punctualitate, genul de persoana care ajunge cu cel putin zece minute inainte la orice intalnire) a decis ca la prima intalnire cu un nou potential iubit sa intarzie. Ea spune ca numai sapte minute si ca a decis sa evite momentele de stanjeneala care ar fi aparut daca ar fi ajuns cu zece minute inainte de ora fixata. Pretendentul i-a facut observatie, ea a vazut cum e sa fii in galosii celui care intarzie, s-a simtit prost si a decis ca e mai bine sa ajunga cu cateva minute inainte. Ce credeti ca a urmat? Potentialul iubit a intarziat la urmatoarele trei intalniri, mai mult de zece minute la fiecare dintre ele. "Figuri" sau pur si simplu lipsa de respect, asta a facut-o pe amica mea sa intarzie la a patra intalnire. Definitiv. (Sunt convinsa ca intarzierile repetate sunt doar o parte din problema si alte "calitati" ale pretendentului au atarnat la fel de greu in balanta).
O "figura" facuta la momentul potrivit barbatului potrivit te-ar putea apropia de el sau te-ar putea indeparta si mai tare. Depinde de tine si de riscurile pe care esti sau nu dispusa sa ti le asumi. Varianta cea mai sigura este sa discuti despre ceea ce te nemultumeste si sa ii spui tot ce ai pe suflet si ce te deranjeaza. Si, daca nici aceasta discutie nu va va ajuta sau nu va schimba lucrurile, ar fi bine sa te decizi si sa...iti asumi riscul unei "figuri". Pana la urma, cine nu risca nu castiga, nu e asa?
Voi ce credeti: cand functioneaza "figurile" intr-o relatie sentimentala si cand dau gres? Care sunt experientele voastre?