Adam si Eva - varianta mioritica
Am incercat sa descopar cum s-ar defini si cum ar reactiona societatea romaneasca daca femeile si barbatii ar fi egali, dar si cum ar fi afectate relatiile noastre, atat cele inter-umane, cat si cele sentimentale.
Raul Rosu: "Relatiile de orice tip ar suferi o redefinire dramatica daca am ajunge in situatia – utopica in acest moment pentru Romania – a egalitatii intre sexe. Intregul nostru sistem de gandire este tesut pe un model patriarhal foarte adanc si foarte subtil, ceea ce uneori ne face pe multi dintre noi sa ignoram diferentele intre sexe si chiar discriminarile. Datorita acestei complexitati, o dare de seama a impactului egalizarii sexelor este un demers foarte amplu. De aceea, voi face referiri succinte la posibile efecte ale acestei idei de instaurare a echitabilitatii intre sexe. "
Ne-am obisnuit sa acceptam faptul ca in societatea romaneasca exista o doza de misoginism. Ne enerveaza faptul ca orice femeie ajunsa intr-un post de conducere este privita ca si cum ar fi ajuns acolo prin prisma unor favoruri sexuale daruite, cu generozitate, ne irita faptul ca femeile sunt atacate mult mai des (din punct de vedere mediatic). Ne enerveaza, dar recunoastem ca nu avem cum sa schimbam aceasta viziune misogina, asa ca nu facem nimic in acest sens.
Cum ar fi afectata societatea romaneasca in cazul utopic al unei egalitati? Aflam de la specialist: "In acest moment, dezechilibrele pornesc de o constructie foarte veche a relatiilor dintre oameni, pe un raport de putere. Subscrisa propriei biologii (prin prisma sarcinii, nasterii si alaptarii), femeilor le-a fost rezervat un statut de inferioritate (feminitatea s-a definit prin prisma slabiciunii, ramanerii in spatiul privat al familiei si indatoririlor gospodaresti si lipsa participarii la deciziile publice / politice). Evident, rolurile opuse au revenit barbatilor."
Femeile nu mai sunt de mult gospodine, ci si femei de cariera. Ele jongleaza, in aceste zile, nu numai cu atributiile familiale, ci si cu job-urile la fel de stresante ca ale partenerilor lor de viata. Ele au ajuns sa aiba de doua ori mai multe responsabilitati, dar sa fie la fel privite (avand acelasi statut de inferioritate).
Psihoterapeutul Raul Rosu ne explica schimbarile la care ar putea duce egalitatea dintre sexe:
- crearea unui tip de familie parteneriala (fara roluri predeterminate de genul femeia gospodina si barbatul sustinator financiar principal);
- salarii egale pentru pozitii echivalente;
- accesul la decizia politica a femeilor, ceea ce ar putea duce automat la promovarea politicilor publice care sa sustina ideea egalitatii (suportul statului in cresterea copiilor, stimularea continuarii carierei dupa nasterea unui copil, revalorizarea educatiei si sanatatii in detrimentul cheltuielilor militare);
- accesul femeilor la orice profesie pe care o doreste, inclusiv in serviciul religios;
- existenta sigurantei publice pentru femei (pedepsirea violentelor nocturne, a violurilor).
Fiecare dintre noi cauta sa descopere la partenerul sau de viata o doza cat mai mica (idealul este sa nu mai existe deloc, dar idealul nu poate fi atins atat de usor) de misoginism. Departe de a visa un barbat cu tendinte feministe - greu de gasit, chiar daca exista - ne dorim ca barbatul pe care il iubim sa fie o persoana care sa le poata privi pe femei lipsit de prejudecati.
Raul Rosu ne explica felul in care s-ar transforma relatiile sentimentale: "Din punct de vedere strict psihologic, relatia de putere devine o relatie parteneriala, ceea ce instaureaza premizele pentru manifestare libera, plenara, autentica a ambilor parteneri. Se ajunge la renununtarea la pattern-urile detrimentale ale generatiilor anterioare: valorizarea femeilor prin prisma atentiei primite din partea barbatilor, apelul la „arme” feminine sau masculine, definirea sexualitatii femeilor dincolo de realitatile sexuale reale ale femeilor, violenta domestica, apelul la viol, ignorarea educatiei sexuale, imaginea inferiorizanta a femeii prin pornografie, lipsa solidaritatii intre femei, etc."
Suna frumos o societate (utopica) in care femeile ar fi solidare cu alte femei? O societate in care partenerii, egali in drepturi si in obligatii, s-ar iubi unul pe celalalt indiferenti (pentru ca il detin deja) la statutul de egalitate pus intre ei doi? Oamenii se iubesc si se vor iubi indiferent de egalitatea sau inegalitatea dintre cele doua sexe. Dar societatea in care ne crestem copiii nu va deveni mai buna iar fiicele noastre nu vor fi privite ca egali de catre colegii lor de sex masculin.
"O ultima consideratie ar fi ca feminitatea si masculinitatea nu sunt niste reflexe biologice si de supravietuire, ci sunt constructe culturale care de-a lungul timpului au dictat manifestarea relatiilor intre sexe. Indiferenta la acest aspect primordial nu face altceva decat sa inradacineze conservatorismul si sa infraneze schimbarile sociale. Fiecare individ ar avea numeroase beneficii psihologice si nu numai daca si-ar orienta putin efort catre regandirea critica a sistemului propriu de gandire, incastrat pe prejudecati educate inca din copilaria mica – discrimarea fata de „sexul slab”, discriminarea rasiala, arogarea superioritatii de specie fata de plante, animale, etc." - conchide Raul Rosu, specialistul Clinicii PsyMotion.
Suntem conservatori, preferam sa gandim la fel ca barbatii din jurul nostru decat sa le devenim (cum sa indraznim?) potentiali parteneri de discutii in contradictoriu, ne temem mai mult de eticheta "feminista" decat de o eticheta pe care sa scrie "pitipoanca", ne judecam semenele mai rau decat o fac barbatii. Suntem femeile care privesc spre viitor.
Spune-mi care sunt lucrurile care te deranjeaza cel mai mult in legatura cu lipsa egalitatii dintre cele doua sexe!