Dacă zbori intern, evident te poți deplasa în orice oraș din țară și din Uniunea Europeană doar cu buletinul, dar dacă fix pe acesta l-ai pierdut, atunci te poți prezenta la ghișeul de securitate cu pașaportul, dacă ai unul, și va fi totul în regulă, pe stil vechi.
În funcție de momentul în care ți-ai pierdut actele, dacă fix înainte de călătorie nu ție le găsești sau dacă știi de situație din timp, te poți adresa primei secții de poliție, să-ți faci altele și să-ți dea provizoriu o adeverință cu care să te poți deplasa sau în cel mai rău caz te poți adresa unui însoțitor de zbor de la ghișeu ca să afli ce opțiuni mai ai, caz în care vei fi îndrumată către un agent de securitate. În astfel de cazuri ți se vor cere cel puțin două alte documente prin care să demonstrezi cine ești, printre care se pot număra certificatul de naștere, carnetul de conducere, un card bancar sau o factură de la utilități. De aceea, dacă ești încă acasă când îți dai seama că-ți lipsește un act de identitate, este bine să iei cu tine orice alte documente cu ajutorul cărora crezi că-ți poți dovedi identitatea, cu atât mai mult dacă ai o poză pe ele. Ține cont însă de faptul că în funcție de fiecare aeroport, aceste metode alternative de identificare variază și unele îți pot fi refuzate. În plus, trebuie să ai neapărat la tine un bilet de avion valabil.
Dacă nu ai nici un act de identitate
Dacă ești chiar atât de ghinionistă și nu călătorești cu facturi la tine și n-ai nici carnet de conducere sau un pașaport valabil, asigură-te că ajungi mai devreme la aeroport și te duci direct la biroul de securitate, unde în funcție de personalul disponibil și de măsurile luate, ți se poate da de completat un formular prin intermediul căruia ți se colectează datele personale, precum numele, prenumele, adresa, data nașterii și alte informații ce pot fi verificate cu ușurință prin intermediul autorităților. Cu toate acestea, chiar dacă întrebările pot fi mai mult sau mai puțin amănunțite, decizia de a te lăsa să zbori este în întregime a ofițerilor cu care comunici, deci ar fi bine să fii cât se poate de amabilă și dornică de colaborare.
În absența oricărui alt document oficial de identificare, ar trebui să ai la tine măcar o copie a oricăruia, fie fizică, fie în format digital și poți cere cuiva să-ți facă o poză a unui document cu poza ta, dacă a rămas cineva acasă și are acces la actele tale, poză pe care să ți-o trimită cât mai curând.
Dacă zbori în afara Europei
Dacă faci o călătorie mai lungă, în afară Uniunii Europene și în cadrul căreia trebuie să mai prinzi și alte legături, atunci situația ta se complică, deci dacă doar ți-ai uitat actele acasă, ar fi mai bine să te întorci să le iei, indiferent de cât drum ai parcurs deja și eventual, să te interesezi deja dacă îți poți schimba zborul.
Ce să faci dacă îți pierzi actul de identitate înainte să zbori cu avionul
Trebuie să știi că dacă îți pierzi actul de identitate înainte de o călătorie cu avionul, încă mai ai șanse să pleci, în funcție de ce destinație ai.