Lipsa somnului îți poate afecta calitatea vieții, motiv pentru care este musai să ai grijă de tine și să înveți ce poți să faci pentru a evita problemele.
În primul rând, e bine să ne culcăm la aceeași oră, astfel încât să avem timp suficient pentru odihnă. Mai ales cei cu probleme de adormire ar trebui să renunțe la televizor, laptop, tabletă sau telefon înainte de culcare.
O altă măsură ar fi tehnicile de relaxare care contribuie la calmarea organismului. Meditația scade anxietatea și stresul, contribuind la asigurarea unui somn odihnitor.
Exercițiile fizice ușoare, de preferat în aer liber, sunt extrem de utile, mai ales în cazul celor stresați și sedentari, iar masajul cu rol de relaxare scade durerile și crește mult calitatea somnului.
Medicația ușoară (preparatele cu magneziu, preparatele pe bază de tei, passiflora) poate fi o soluție la problemele acute.
Tratamentul insomniei poate fi făcut și prin alte metode decât cele clasice, alopate. Acupunctura, apifitoterapia, gemoterapia sunt de un real folos în tratamentul tulburărilor de somn. Problemele psihoemoționale pot fi abordate alături de un psihoterapeut, potrivit Viva.ro.
În ultimul rând, idea ar fi să se păstreaze o temperatură constantă în
camera de dormit, de aproximativ 20 de grade. Aceasta este considerată temperatura ideală pentru un somn liniştit.
Ce să nu faci seara pentru a dormi mai bine
- Evită mesele de seară bogate în proteine! Proteinele se transformă în
- dopamină şi menţin creierul activ, întârziind instalarea somnului, potrivit sursei citate.
- Evită duşurile foarte fierbinţi seara şi alege, în schimb, o baie călduţă în care ai picurat ulei esenţial de lavandă – relaxează simţurile, induce o stare de calm şi este un aliat de nădejde al unui somn uşor.
- Nu face sport seara târziu, pentru că te vei supraenergiza. Încearcă să faci mişcare cu cel puţin 4-5 ore înainte de ora obişnuită de culcare.