Melanomul, cel mai agresiv cancer cutanat, poate creşte într-o aluniţă sau lângă o aluniţă. Radiaţiile UV sunt cele care declanşează apariţia cancerului de piele, aşa că, la început de vară, ar trebui să ştii exact ce trebuie să faci dacă ai aluniţe.
În primul rând, nu trebuie, sub nicio formă, să îţi expui pielea la soare fără să aplici, în prealabil, o loţiune de plajă cu factor de protecţie. Ai face bine ca, pe aluniţe, să aplici un strat ceva mai gros de loţiune decât pe restul corpului.
Dacă stai la soare în intervalul 10 - 16, loţiunea de plajă cu factor de protecţie împotriva radiaţiilor UVA şi UVB nu va fi suficientă, aşa că ai face bine să îţi acoperi, măcar zonele cu aluniţe, cu haine ori cu un şal. Bineînţeles, asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la loţiunea de plajă.
Apoi, ar trebui să mergi la un medic deramtolog, care să îţi studieze cu atenţie aluniţele pentru a îţi spune în ce stadiu se află şi la ce riscuri te expui. Tot medicul dermatolog va decide şi dacă trebuie să faci analize suplimentare ori dacă trebuie să îndepărtezi o aluniţă.
Înainte de a merge la medicul dermatolog, îţi poţi examina chiar tu aluniţele. Următoarele semnale indică nevoia urgentă de a merge la cabinetul medical:
- Asimetriile - dacă o aluniţă îşi schimbă forma şi devine asimetrică, e posibil să indice o problemă.
- Marginile neregulate - dacă marginile aluniţei devin neregulate, neapărat trebuie să apelezi la un consult de specialitate.
- Culoarea schimbată - trebuie să te vadă un specialist dacă aluniţa are două sau mai multe culori diferite, fie ele maro deshis, maro închis sau chiar roşu.
- Diametrul - o aluniţă care depăşeşte dimensiunile gumei de şters din capatul unui creion trebuie să fie văzută de un medic.
- Evoluţia - dacă aluniţa ta se transformă, capătă o altă formă sau alte dimensiuni, dacă te mănâncă sau sângerează, e clar că trebuie să mergi la medic.
Pont: Îţi recomand să te studiezi cu atenţie în oglindă şi să ştii exact câte aluniţe ai. Dacă observi apariţia unei noi aluniţe, monitorizeaz-o şi mergi la medic.
Studiile de specialitate au scos la iveală faptul că oamenii care au peste 50 de aluniţe pe corp sunt mai predispuşi să dezvolte cancer de piele de-a lungul anilor. Aşadar, dacă ai aluniţe într-un număr atât de mare, trebuie neapărat să îţi începi, anual, vara cu un consult de specialitate.