Dacă te îngrijorează faptul că cineva din anturajul tău ar putea încerca un gest disperat, iată ce să faci și se să nu faci dacă vrei să ajuți.
DA - îndrumă-ți prietenul către un specialist, pentru că puțini sunt cei care pot face față acestor presiuni. Eventual ajută-l să găsească un psiholog în zona lui, dar nu pune presiune asupra lui, deoarece a cere ajutor este un pas foarte important și greu de făcut.
NU încerca să-i dai pastile fără voia lui, pentru că doar membrii familiei au dreptul să se amestece în așa fel în viața acestuia. Dacă te îngrijorează cu adevărat, poți cel mult să-i sugerezi să caute ajutor specializat, dar nu-ți va mulțumi nimeni dacă încerci să îi aranjezi o programare la medic.
DA - ține legătura cu el mai ales dacă trece printr-o perioadă foarte grea din viața lui, deoarece cel mai grav lucru în acest moment este să încerce singur să-și rezolve problemele, fără a discuta cu nimeni. Nu trebuie să-i dai în fiecare zi sfaturi, dar nu strică să-i dai un telefon din când în când sau măcar un mail.
NU-i ignora telefoanele, chiar dacă și tu ai propriile probleme, pentru că dacă ești cu adevărat o prietenă bună îți faci timp câteva minute pentru el. Dacă îi închizi o dată sau nu-i răspunzi, e foarte puțin probabil să revină, așa că nu te îngrijora dacă n-ai prea multe de spus și fii acolo ca să-l asculți.
DA - du-te în vizită. Dacă cineva petrece prea mult timp singur, încurajează-l să iasă din casă, măcar la cumpărături sau la o cafea și în vizită la rude sau prieteni. În acest sens, poți începe aranjând să te duci tu în vizită la el prima oară și nu te descuraja dacă inițial refuză.
NU te duce neinvitată la el acasă, deoarece pe lângă faptul că nu este frumos, uneori doar ideea că se vede cu cineva îi adâncește depresia și fiecare persoană are intimitatea ei. Respectă-ți prietenul, fiindcă aceasta s-ar putea să fie chiar metoda în care are grijă de el însuși.
DA - arată-i simpatia ta. Indiferent ce s-ar întâmpla și nu-i spune niciodată în mod direct că trebuie să se adune, să-și revină, pentru că în cel mai probabil caz e deja frustrat și paranoic că toată lumea s-a săturat de stările lui și nu mai are nevoie și de tine să-ți dai ochii peste cap.
NU-l acuza că vrea doar să atragă atenția asupra lui, chiar dacă tu crezi acest lucru nu poți fi pe deplin sigură orice ai face sau ai zice. Cel mai bun lucru pe care-l poți face în astfel de situații este să-i fii alături prietenului tău, care chiar dacă nu are tendințe suicidale poate are doar ceva ce-l apasă pe suflet.
DA - informează-i familia cu privire la grijile pe care le ai, fiindcă membrii familiei știu cel mai bine cum să aibă grijă de ai lor.
NU le spune tuturor prietenilor voștri comuni prin ce trece el, deoarece problemele psihice sunt un lucru foarte personal și tu nu ai nici un drept să bârfești pe cineva pe la spate. Dacă simți că nu poți ajuta persoana respectivă, dar vezi clar că aceasta are nevoie de ajutor, du-te mai întâi la cea mai apropiată rudă.
DA - încearcă să-i distragi atenția de la probleme, pentru că deși este doar o soluție temporară, uneori aceste mici relaxări sunt suficiente ca să faci pe cineva să treacă cu bine peste o zi întreagă. Spune-i glume, trimite-i giff-uri amuzante și invită-l în oraș așa cum ai face cu orice alt prieten.
NU-l forța să vorbească despre ce-l preocupă, chiar dacă tu ai impresia că astfel poți rezolva problema, oamenii care vorbesc despre propriile probleme au câteodată impresia că ele se înrăutățesc și în plus nu este treaba ta de fapt.
Ce să faci şi ce să NU faci când ai un prieten cu tendinţe sinucigaşe
Statisticile spun că numărul bărbaților care aleg să-și pună capăt zilelor este, în general, mai mare decât cel al femeilor, mai ales în rândul celor cu vârste cuprinse între 45-49 ani.