Experții ne-au împărtășit sfaturi despre cum poți rămâne sănătoasă într-un avion și să ajungi la destinație așa cum ar trebui, adică cu bine.
1. Evită să zbori cu un picior sau o mână în ghips
În mod normal, avioanele zboară la o înălțime foarte mare, deoarece acolo aerul este mai rarefiat și presiunea mai mică, dar din această cauză, extremitățile ți se pot umfla și ghimpsul ți-ar împiedica circulația sângelui, ceea ce ar duce la probleme permanente. Dac poți alege un ghips ajustabil și trebie neapărat să zbori, cere-i doctorului tău să îți lase puțin loc.
2. Evită pernele și păturile din aeronavă
Pernele și păturile sunt foloste de mai multe ori deci sunt împânzite de microbi și bacterii. În trecut au existat plângeri că unele companii aeriene ar resigila pachetele de pernă cu pătură înainte de a le curăța sau doar la câte 5 sau chiar 30 de zile. Chiar și cele proaspăt spălate sunt bune doar pe durata primul zbor de pe ziua respectivă, punându-i pe restul pasagerilor, care călătoresc mai târziu, în pericol. Ia cu tine propria pernă și propria pătură sau un pluovăr și alege ceva care se poate spăla ușor.
3. Nu-ți atinge nasul, gura sau ochii
Încearcă să eviți zonele care iau contact ușor cu microorganismele, precum gura, ochii și nasul. Chiar și spălatul pe mâini, te va ajuta doar parțial în eliminarea microbilor într-o aeronavă plină de oameni. Dacă nu te poți abține, asigură-te că ai la îndemână un dezinfectant pe bază de alcool.
4. Diminuează-ți riscul de a răci
Se presupune că un avion este curățat temeinic la fiecare 30 de zile, deci nu vei știi niciodată dacă te urci într-unul proaspăt curțat sau nu. Dacă pasagerul care a stat înainte pe locul tău a fost răcit, există riscul să te îmbolnăvești și tu. În plus, unii însoțitori de zbor susțin că au văzut pasageri care foloseau tăvițele din fața lor ca să-și schimbe copii sau să-și taie unghiile. Ia cu tine un pachet de șervețele umede și înainte să-ți ocupi locul dezinfectează-ți zona și mâinile.
5. Nu consuma alcool și cafea
Cu 12 ore înainte și în timpul aborului, evită să consumi alcool sau cafea, ca să te duci cât mai rar sau deloc la toateta din avion. Aceste băuturi te pot face să te simți rău la aterizare și te deshidratează, pentru că aerul din avion este mai uscat și presiunea mai mare. Optează pentru ceai fără cofeină, din mentă sau mușețel, suc fără acid sau apă.
6. Hidratează-te
Aerul este cu 55% mai uscat într-un avion decât în orice alt mediu închis și există riscul ca membranele și sinusurile tale să se usuce, ceea ce duce la un risc mai mare de infecții ale sinusurilor sau răceli. Bea apă plată înainte și în timpul zborului și evită mâncarea bogată în grăsimi sau sare, care îngreunează digestia și te balonează.
7. Creează-ți o barieră antimicrobiană
După cum ai văzut, avioanele sunt extrem de pline de microbi, de la pa servită până la păturile oferite, deoarece oamenii de la curățenie au foarte puțin timp între zboruri ca să curețe totul. Drept urmare, ești expusă la o serie de pericole nevăzute care pot duce la pneumonie și alte infecții. Dacă zbori des, încearcă să iei frecvent vitamina C, care îți întărește sistemul imunitar și bea ceaiuri cu echinacea.
8. Dacă ai un sistem imunitar slab, poartă o mască chirurgicală
Chiar și pe timpul unui zbor scurt, tot ești într-un mediu mic, închis, unde bacteriile umblă libere, așa că dacă te știi cu un sistem imunitar slăbit, să nu-ți fie rușine să porți peste gură și nas o mască chirurgicală e unică folosință, pentru a te proteja atât pe tine cât și pe ceilalți. Alege măști ambalate individual, pe care le poți cumpăra de la orice farmacie și spală-te des pe mâini. Când îți dai masca jos, evită să atingi partea frontală a acesteia, deoarece va fi contaminată, atinge doar elasticele de după urechi și spală-te pe mâini înainte și după folosirea ei.
9. Schimbă-ți orarul de somn
Dacă plănuiești să zbori într-un alt fus orar, ar fi bine să-ți ajustezi orele de somn și de masă cu cel puțin 2-3 zile înainte. Potrivește-ți ceasul la ora destinației cu câteva zile înainte ca să-ți fie mai ușoară adaptarea.
10. Evită sugrumarea venelor
Dacă stai prea mult în aceeași poziție ai un risc crescut de tromboză din cauza circulației deficitare și te vor durea picioarele. Acest lucru duce la umflarea membrelor inferioare și răcirea acestora, iar pantalonii strâmți vor îngreuna și mai mult circulația sângelui, la fel cum talia prea strâmtă va pune inima să lucreze din greu. Alege haine lejere pe durata zborului și încearcă să te miști periodic chiar și pe segmente, dacă nu te poți ridica mereu, învârte capul, umerii, gleznele și întinde-te.
11. Pornește aerisirea, ca să eviți particulele de praf
Lasă circulația aerului de deasupra ta pornită chiar dacă ți-e ușor rece, pentru că acest curent ține la distanță praful și particulele de tuberculoză sau meningită, care pot rămâne în aer timp de 5 ore. Ventilația creează propria barieră de aer, forțând virusurile să rămână la podea. Dacă ți se pare insuportabi de frig, îndreaptă aerisirea în altă parte, ca să nu bată direct spre tine și preferabil nu sprea alt pasager, care s-ar putea simți deranjat.
Ce să nu faci în avion: 11 sfaturi esenţiale de la experţi pentru sănătatea ta
Zborul este una dintre cele mai confortabile și rapide metode de a ajunge la destinație. De fiecare dată când urci într-un avion te întâmpină însoțitori de zbor zâmbitori și scaune frumoase, dar acesta este mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.